tisdag 31 januari 2017

Godnatt, lille vän! av Hans Sande

Det här var en av min dotters första älsklings böcker. Vi började läsa den här boken när hon var ca fyra månader. Den handlar om lille Ville som ska gå och lägga sig. Varje uppslag består av en bild på en person/djur/föremål och sedan en bild på Ville när han på något sätt interagerar med denna. Berättelsen är absolut inte särskilt märkvärdig och ganska ofta känns det som att rimmen fått styra innehållet. Precis som de flesta böcker med nattning som tema så slutar den med att Ville ligger i sin säng. Dock inte med att han sover. Den har inte heller med några typiska nattningsrutiner som tandborstning och bokläsning vilket antagligen är ett tecken på att den här boken riktar sig till en Mycket ung målgrupp. Men det är i alla fall väldigt ovanligt med kvällsböcker för barn som inte har med det.

Det var alltså inte i första hand texten som gjorde att min dotter blev förtjust i den här boken utan istället bilderna. Ville lever i ett hem som inte är helt olikt vårt med liknande leksaker som min dotter har. Det har gjort att vi har haft en del att prata om runt bilderna. Hon har tyckt mycket om att känna på sakerna i den här boken för på vissa bilder finns det någon tygliknande beläggning som gör att det känns olika när man känner på dem. Vi har klappat katten fint när vi har läst boken tillsammans och övat på att vinka som Ville gör.

Det är mysigt att läsa ihop och den här boken var en av de första böcker som min dotter tydligt visade att hon tycket om att läsa.

Man tycks inte kunna köpa denna bok ny på svenska. På norska (som är originalspråket) heter den God natt, lille venn! och finns att köpa från adlibris.


Min dotters favoritböcker:
4- 6 månader
Känn här min älskling av Hans Sande

7- 9 månader
Kram av Jez Alborough
Babbibboo Babblarna! av Anneli Tisell och Iréne Johansson
Daddiddoo Babblarna? av Anneli Tisell, Iréne Johansson
Hallooooo Babblarna av Anneli Tisell och Iréne Johansson
Leo ska sova av Linne Bie
Tippen säger godnatt av Eric Hill
Leka tittut! av Maria Nilsson Thore och Annika Thore

10 - 12 månader
Lille Ville - Jag kan också av Hans Sande
Knacka på! av Anna-Clara Tidholm
Stompalång med Babblarna av Anneli Tisell och Iréne Johansson
I Babblarnas hus av Anneli Tisell och Iréne Johansson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar