måndag 9 januari 2017

Kylan av Tommy Lilja

Så här står det på baksidan till denna bok: "I Tommys thriller får du följa berättelsen om Arne och Anna och om hur de ofrivilligt blir en del av det, andliga kriget i deras stad och om hur Anna en dag står i centrum, utvald att bryta förtrollningen, den satanistiska komplotten och rädda livet på sin bästa vän.

Kylan lämnar ingen oberörd. När ondskans andemakter genomsyrar en hel stad kan allt se normalt ut på ytan men bakom kulisserna slipas offerknivarna. I ett rasande tempo där boken fullkomligt slukar dig berättar Tommy Arnes och Annas berättelse. En kuslig resa där till sist mörkret och ljuset står på varsin sida, det har blivit kallare, tillvaron fryser till is och alla dansar med i den djävulska dansen - alla förutom Anna."

Anna har precis gått ut ettan på gymnasiet och hon är så duktig i skolan att hon får stipendium. Hon är enda barnet, Hennes pappa är polis i deras stad och de är med i pingstkyrkan, även om Anna inte berättat för någon av sina klasskompisar att hon är kristen. Så en dag när hon ber upplever hon att Gud säger att hon ska få rädda två personer.

Arne bor i samma stad som Anna tillsammans med sin mamma och storebror. Hans pappa lämnade familjen när Arne var liten och hans mamma kämpar för att få allt att gå ihop. Arne själv är en ärlig kille med stor otur. På något sätt lyckas han vara på fel plats vid fel tillfälle flera gånger. Dessutom får han mer än en gång skulden för sånt hans bror gjort.

Anna träffar Arne första gången som hon går på disco. De blir vänner och de gör sällskap på hemvägen. På samma disco får Anna höra talas om en konsert som ska komma till staden underliga meddelanden som hörs om man spelar skivor baklänges och hon möter Tomas. Tomas som sprider en underlig kyla runt sig.

Sedan händer det inte så mycket. Anna umgås mer med Arne och de blir vänner, men Anna talar inte om för honom att hon är kristen eller att hennes pappa är den polis som satt fast Arne flera gånger. Inte heller vågar hon berätta för sin mamma och pappa vem det är hon träffar. Till slut skriver hon ett brev till Arne. Anna hoppas att när Arne läser brevet ska han bli frälst. Nästa gång de ska träffas är på konserten. Kommer det att sluta som Anna vill?

Jag vet inte hur personen som skrev den här baksidestexten tänkte, faktum är att jag är osäker på om personen i fråga verkligen läst den här boken. Jag väntade länge på att boken skulle bli ens lite spännande. Mest är det någonslags kärlekshistoria (och som sådan betraktad ganska ytlig och trist) precis i slutet hände det en del, men särskilt spännande tyckte jag inte att det blev och sedan slutade det mitt i handlingen utan att man fick veta hur det redde upp sig för huvudpersonerna. Man fick bara veta att Arne blev frälst och i epilogen döps han och Loretta (det har inte handlat mycket om Loretta innan dess). Mycket fånig och inte alls spännande handling.

1 kommentar:

  1. Hej! Tyvärr kunde jag inte hitta några kontaktuppgifter till dig, så lämnar därför en kommentar här. Massolit Förlagsgrupp arbetar just nu med att skapa e-böcker av alla fina gamla Lotta böcker och fann att du har riktigt bra beskrivningar om varje titel. Vi undrar därför om det går bra för dig ifall vi använder oss av några av dina formuleringar till den beskrivande texten för böckerna. Maila gärna mig på emilie.rask@massolit.se så att vi kan få ditt godkännande för detta.

    Tack på förhand och ha en fin fortsättning på dagen,
    Emilie Rask

    SvaraRadera