måndag 16 mars 2015

Pojken i randig pyjamas av John Boyne


En dag när Bruno är nio år kommer han hem och ser att Maria håller på att packa hans saker. De ska flytta. Furiren var på besök hemma hos dem Brunos och Gretels pappa har fått ett nytt jobb. Ingen frågar Bruno vad han vill utan de måste flytta allihop från Berlin till det som är deras nya hem för överskådlig framtid, Allt Svisch (som Bruno uttalar det).

Bruno trivs inte i Allt Svisch. Han saknar sina vänner, sitt hus och sin farmor och farfar. I Allt Svisch finns bara hans 12-åriga storasyster Gretel och hon är ett hopplöst fall helt omöjlig att umgås med och de upptäcktsfärder han tidigare brukade ägna sig åt är nu helt förbjudna under alla omständigheter. De bor i ett hus bredvid ett staket. På andra sidan staketet bor det massor av människor som alltid har randig pyjamas på sig, men dit får Bruno inte gå och på hans sida staketet bor hans familj och massor av soldater. Bruno är ensam.

En dag bestämmer han sig för att gå på upptäcktsfärd trots att det är förbjudet. Han följer staketet och på ett ställe hittar han ett barn i randig pyjamas, Shmuel. De börjar prata. Precis som Bruno har Shmuel tvingats lämna sitt hem och blivit flyttad till Allt Svisch utan att förstå varför. Shmuel blir Brunos vän och varje dag när vädret tillåter går han till den bit av staketet där de kan träffas ostörda för att prata med honom.

Minnet av livet i Berlin bleknar mer och mer hos Bruno. Han har vant sig vid tillvaron i Allt Svisch och funnit sig tillrätta. Han har sin vän Shmuel, Gretel är inte fullt så hopplös som hon varit och han kommer inte lägre ihåg sina vänner i Berlin. Då bestämmer hans mamma att det är dags för honom och Gretel att flytta tillbaka till Berlin tillsammans med henne. Det är dags nu Allt Svisch är ingen lämplig plats för barn att växa upp på. Bruno finner sig i detta precis som han fann sig i att flytta till Allt Svisch, men innan han flyttat tillbaka måste han ju säga hejdå till sin vän Shmuel.

Bruno är totalt omedveten om var han har hamnat och vad som händer runt omkring honom eftersom man ser världen helt igenom Brunos ögon kräver det att man kan fylla i en hel del bakgrundskunskap själv. Jag skulle tro att ett barn skulle kunna läsa hela den här boken utan att förstå den. Det är dock perfekt som högläsningsbok tillsammans med en vuxen för det finns mycket att prata om efter läsningen. Det är en bok med många bottnar och det går mycket bra att läsa den som vuxen. Jag tyckte om den.

Andra böcker av John Boyne:
Stanna kvar och ge dig av

Mest Lenas Godsaker kan du läsa vad en annan bloggare tyckte om den här boken.

Man kan köpa den här boken som pocket (adlibris, bokus, cdon), inbunden (cdon),  kartonage (bokus, cdon, adlibris) eller ebok (cdon, adlibris, bokus).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar