lördag 10 maj 2014

Fem barn och ett sandtroll av Edith Nesbit

När Cyril, Anthea, Robert, Jane och deras lillebror, 2-åringen Lammet, en dag på sommarlovet är ute och gräver i grustaget hittar de till sin stora förvåning en Psammead (eller ett sandtroll). Psammeaden kan ge dem en önskning om dagen, men när kvällen kommer så kommer även det de önskat sig att försvinna. Barnen blir så klart glada åt detta och börjar genast fundera på vad de ska önska sig. De har ju självklart tänkt många gånger på vad de skulle önska sig om de plötsligt stötte på en ande, men nu när fantasin blivit verklighet visar det sig att det är svårare än de trott att komma på bra saker att önska sig.

Deras dagar blir dock definitivt mer spännande och oförutsägbara efter att Psammeaden kommit in i deras liv. Särskilt eftersom deras önskningar inte blir så där helt lyckade som de trott utan även de säkraste önskningarna för med sig oväntade konsekvenser. Så önskar de sig att de ska bli vackra som en dag, att de ska bli rika (de får massor av guldpengar), att alla ska vilja ha lammet, vingar, att de bor på ett belägrat slott, att bli större än bagarens pojke, att lammet ska växa upp, att det ska finnas indianer i skogarna och att deras mamma ska få de juveler som blivit stulna från en rik kvinna i trakten. Många av de här sakerna önskar de sig av misstag, sandtrollet är mycket snabb att ge dem deras önskan när de i frustration säger saker som: jag önskar att alla verkligen ville ta ha hand om lammet. Men oavsett om de önskar sig av misstag eller med flit så får alla deras önskningar oönskade och otrevliga följder. De börjar starkt misstänka att Psammeaden lurar dem på något sätt, men de fortsätter ändå att önska. Så kommer den dag då deras mamma ska komma hem och de råkar önska de dummaste som de någonsin önskat. Hur ska de nu lyckas ställa allt tillrätta?

Jag läste den här boken som barn och jag tyckte om den. Jag tycker fortfarande att det är en helt okey bok. Barnen uppför sig som barn gör mest (en del gamla böcker är lite väl sedelärande) och den är både spännande och rolig.

Den här gången laddade jag ner den här boken på engelska (Five Children and It) från Librivox, där frivilliga har läst in böcker på vilka det inte längre finns någon upphovsrätt. Man kan även ladda ner den gratis som ebok från project gutenberg. Om man vill köpa finns den på engelska i otaliga upplagor inbunden (adlibris, bokus, cdon), häftad (bokus, cdon, adlibris) och i flera olika eboksupplagor (???) (bokus, bokus)

Andra böcker av Edith Nesbit:
Fågel Fenix och mattan
Järnvägsbarnen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar