lördag 22 juli 2017

Mästerdetektiven Blomkvist av Astrid Lindgren

Det här är den första boken av tre om Kalle Blomkvist och hans vänner Anders och Eva-Lotta. När den här boken börjar har dessa tre 13-åringar sommarlov. De har härliga dagar utan nästan några krav på sig. Kalles enda plikt är att vattna jordgubbslandet. Kalle är aspirerande privatdetektiv och många gånger irriterar hans sig på att han har hamnat i en så sömnig och lugn liten stad där ingenting händer. Han spanar och antecknar dagarna i ända, men alltid har hans potentiella skurkar visat sig ha rent mjöl i påsen.

Den här sommaren får han en ny person att undersöka. Eva-Lottas mammas kusin, farbror Einar, dyker plötsligt upp i staden och tar in hos Eva-Lottas familj. Farbror Einar är lite skum och vill hela tiden hänga med Kalle, Eva-Lotta och Anders som verkligen inte har någon lust att släpa runt på en vuxen när de leker. Men Kalle uppskattar chansen att få spana på någon som kanske kan visa sig vara en riktig skurk. Farbror Einar äger en dyrk och kan dyrka upp dörrar. Dessutom ser Kalle honom köpa en ficklampa och smyga omkring på nätterna. Kalle är nästan säker på att farbror Einar är skum på riktigt. Så säker att han bestämmer sig för att smyga över ditt mitt i natten och ta hans fingeravtryck. Det lyckas nästan men när Kalle råkar välta en blomma finner han sig stå öga mot öga med en pistolmynning. Farbror Einar tror på hans förklaring om att han gått i sömnen, men nu är Kalle säker. En hederlig man skulle väl inte sova med en pistol under huvudkudden.

Han hittar en artikel som han vet att farbror Einar läste i tidningen om en juvelstöld och när han dessutom hittar en pärla förstår han att han är på rätt spår. Han skickar fingeravtrycken till polisen i Stockholm och bestämmer sig för att involvera Eva-Lotta och Anders i jakten på juvelerna. Samtidigt kommer farbror Einars kumpaner till staden och det blir lite mer spännande än Kalle hade tänkt sig.

Jag tycker om den här boken. Skurkarna är farliga på riktigt och Kalle, Anders och Eva-Lotta beter sig som riktiga barn.

Andra böcker som jag har recenserat av Astrid Lindgren:
Emil i Lönneberga
Nya hyss av Emil i Lönneberga
Än lever Emil i Lönneberga
Alla vi barn i Bullerbyn
Mio min Mio
Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt
Kalle Blomkvist och Rasmus
Vi på Saltkråkan
Krigsdagböcker 1939 - 1945

Man kan köpa den här boken från adlibris, bokus, cdon. Den finns även i en lättläst version (bokus, cdon, adlibris).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar