onsdag 19 juli 2017

The Selection 1. Ceremonin av Kiera Cass


Den här boken är del ett i en serie. När det blir klart att det är dags för prins Maxon att välja en fru går budet ut till alla rikets 35 regioner från varje region ska en kvinna mellan 16 och 20 år lottas fram bland de som anmäler sig till The Selection. En av dessa kommer att bli den som prins Maxon gifter sig med och där med även prinsessa i kungariket. America Singer är helt ointresserad av prins Maxon och tävlingen. Även om hon är en femma, och följaktligen står långt ned i landets kastsytem, och det innebär en fantastisk chans för henne och familjen rent ekonomisk om hon mot alla förmodan skulle bli den som blir framlottad i sin region så vill hon inte delta. Hon är kär i Aspen. Det spelar ingen roll att han bara är en sexa och att deras framtida liv kommer att bli minst sagt kämpigt. Hon är säker på att om hon bara har Aspen så kommer hon att vara lycklig.

Men så gör Aspen slut (eftersom han är sexa och inte kan erbjuda henne ett okey liv). America är förkrossad och när hon mot all förmodan blir utvald till the Selection i sin region är hon nästan lättad. Hon vill absolut inte gifta sig med prinsen, men hon vill gärna komma bort hemifrån. Så hon är ganska lättad över att få flytta in i kungens hus tillsammans med de 34 andra tjejerna som alla vill vinna Maxons hjärta. America som bara är femma njuter av lyxen och den goda maten i slottet. Dessutom blir hon vän med några av de andra tjejerna.

Redan från början får America och Maxon en riktigt god kontakt och blir vänner. America kan vara ärlig mot honom och de har kul tillsammans. Långsamt börjar det gå upp för America att hon kanske kan komma att älska Maxon. Då dyker plötsligt Aspen upp i slottet som vakt och han har ändrat sig. Nu vill han absolut få tillbaka America.

Jag tyckte helt otippat faktiskt om den här boken. Jag som inte tycker om tv-program som the Bachelor eller triangeldraman i någon form tyckte ändå att den här boken var rolig att läsa. Den lämnar en hel del frågetecken dock. Jag förstår inte hur världen är organiserad (varför en styrande kung? Inga preventivmedel utom till de rika?) eller vilka rebellerna är och vad de vill. Vi får se om man får svar på dessa frågor i nästa del.

Andra framtids dystopier:
Hungerspelen - Suzanne Collins
Divergent - Veronica Roth

Man kan köpa den här boken som inbunden (adlibris, bokus, cdon), ebok (bokus, cdon, adlibris), ljudbok (cdon, adlibris, bokus) eller pocket (adlibris, bokus, cdon).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar