fredag 7 juli 2017

Hur du (nästan) korsar Atlanten av Cressida Cowell

Det här är den sjätte boken om Hicke Hiskelig Halvulk den tredje. Hicke är son till hövdingen över vikingastammen De Håriga Huliganerna. När den här boken börjar får han och de andra ynglingarna i piratträningsprogrammet de sista förmaningarna från sin lärare Gape Rapkäft inför vikingasimmet. En tävling mellan tre av vikingastammarna. Den går till så att deltagarna simmar rakt ut i havet och den som kommer tillbaka sist, och alltså vågat simma längst ut innan han vände, vinner.

De tre hövdingarna Tryggvold den Vädige, Brutal_Bystade Berta och Mördar-Magnus den Maniske är alla helt övertygade om att de kommer att vinna: Vinnaren får begäran något av de förlorande hövdingarna. Tryggvold den Väldige tänker begära att Mördar-Magnus ror tvärs över Surmulna Sjön i ett badkar, med kalsongerna på huvudet. Hicke är mer inställd på att komma i land igen med livet i behåll och med sin bäste vän Fiskfots liv i behåll. Fiskfot kan nämligen inte simma. Hicke har gjort armpuffar åt honom som förhoppningsvis ska hjälpa honom att hålla sig flytande.

Så startar tävlingen, men inget går som det ska. Tryggvold och Berta blir lurade av Mördar-Magnus och blir diskade redan innan de kommit i väg. Hicke, Fiskfot och Kamiktzi råkar illa ut när Slöbjörn och Snorslödder förstör Fiskfots armpuffar. Sedan hamnar de ur aska i elden när de blir kidnappade av några drakar och förda ombord på Råbert-Rådbråkes båt. Mördar-Magnus har överlämnat dem till honom och som belöning får han stanna på Råberts båt så länge att han kommer sist i tävlingen. Sedan tänker han begära Bertas och Tryggvolds riken som belöning och bli härskare över hela övärlden. Det går emot hela andan av tävlingen, men inte mot reglerna. Det ser därför ut som att Mördar-Magnus plan ska komma att lyckas.

På Råbert-Rådbråkes skepp är det inte så muntert för Hicke, Fiskfot och Kamikatzi heller. Råbert har ju lovat Hicke att han ska döda honom nästa gång de ses och nu vill han uppfylla det löftet så fort som möjligt. Det är bara ett problem. Han är på väg till Amerika men det är bara Hicke som kan läsa av tick-tack-saken som krävs för att navigera dit. Hicke och hans vänner får leva, men bara tills de kommer till Amerika lovar Råbert. Nu hänger allt även ödet för Hickes och Kamikatzis stammar på att Hicke på något sätt lyckas ta dem levande tillbaka.

Det här är min favoritbok i serien utom den första "Hur du tränar din drake". Den är spännande, rolig och absolut helt otrovärdig. Ingen kan överleva allt som Hicke överlever, men det hör ju till generen. Där emot är det lite konstigt att Hicke som räddat livet på sin stam i fem böcker tidigare fortfarande ses som en odugling. En gång kan ju vara ren bon-tur, men knappast fem.I slutet av boken blir den gamla Hicke lite filosofisk och skriver: "Kanske borde alla kungar ha ett slavmärke, för att påminna dem om att det är de som bör tjäna sitt folk som en slav, och inte tvärtom. Och för att hjälpa dem att komma ihåg hur det känns att vara barn... att vara liten svag och hjälplös." s 266

Böckerna om Hicke:
Hur du tränar din drake
Hur du blir pirat
Hur du pratar med drakar
Hur du stjäl en potatis
Hur du blir en riktig hjälte
Hur du nästan korsar Atlanten
Hur du krossar en drakes hjärta
Hur du stjäl en drakes svärd
Hur du stjäl en drakjuvel

Man kan köpa den här boken som inbunden (adlibris, bokus, cdon) eller ljudbok (bokus, cdon, adlibris).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar