söndag 30 april 2017

Stolthet och fördom av Jane Austen


Elizabeth Bennet är den näst äldsta av fem systrar. Eftersom det inte finns några söner i familjen så kommer döttrarna och änkan bli i det närmsta lottlösa när fadern en gång dör. Det är alltså mycket viktigt att de gifter sig och helst att de gifter sig rikt. Det är också allt deras mamma tänker på. Så kommer det en ung man till godset Netherfield en mr Bingley som har 5000 pund om året. Självklart hoppas mrs Bennet att någon av hennes döttrar ska falla honom i smaken.

Familjen Bennet tycker redan från början om mr Bingley på grund av hans trevliga sätt och för att han uppenbarligen är förtjust i Jane. Däremot har han med sig sin vän mr Darcy som är outhärdligt stolt och som tydligt visar att han inte är intresserad av att lära känna någon av dem som bor i trakten. På den sin första bal i trakten förolämpar han Elizabeth som sedan dömer ut honom som en outhärdligt stolt man.Ungefär samtidigt kommer den unge stilige militären mr Wickham till trakten och det han berättar gör att Elizabeth får en ännu lägre tanke om mr Darcy.

Deras vägar kommer dock att korsas många gånger framöver men Elizabeth ser ingenting som får henne att ändra sin första tanke om mr Darcy och hon är helt övertygad om att han fortfarande har lika låg tanke om henne som tidigare. När så mr Darcy friar till henne blir hon helt chockad. Hon hade inte kunnat föreställa sig att han var kär i henne. Hon tackar dock nej eftersom hon inte alls tycker om honom och de slänger båda ur sig en del saker till varandra. Efter det får hon ett brev från mr Darcy där han svarar på några av hennes anklagelser och Elizabeth får anledning att ompröva en del av sina fördomar om honom.

Jag upptäckte Jane Austen när jag var i tonåren och jag har sedan dess läst den här boken ett antal gånger. Jag tycker om att författaren gör sina karaktärer så levande med alla deras fel och brister. Mr Collins och Cathrine De Bourgh är ju helt underbart komiska.  När Mr Collins friar till Elizabeth och absolut vägrar tro att hon verkligen menar att säga nej och när Lady Cathrine besöker Elizabeth är två av mina favoritscener i boken. Dessutom slutar den som kärleksromaner ska sluta, med att huvudpersonerna reder upp alla missförstånd och får varandra.

Andra böcker av Jane Austen:
Förnuft och känsla

Man kan köpa den här boken som storpocket (adlibris, bokus, cdon), ljudbok (bokus, cdon, adlibris) eller ebok (cdon, adlibris, bokus).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar