lördag 11 juni 2016

Rodrick regerar av Jeff Kinney

Det här är den andra boken i serien dagbok för alla mina fans. Greg fortsätter att skriva i sin loggbok om vad som händer honom i skolan och hemma. Dessutom illustrera han sina texter med seietidningsliknande figurer. Greg har haft en ganska usel sommar och är nästan glad att vara tillbaka i skolan igen. Gregs pappa fick med honom i simlaget igen och ville absolut inte att han skulle missa en enda träning. Han hoppas att Greg ska kunna bli en stor simstjärna, vilket verkar vara en mycket optimistisk förhoppning. Dessutom har Greg och hans storebror Rodrick varit en vecka med sin morfar som bor på någon sorts serviceboende. Man kan kort sammanfatta Gregs sommar med att nu är han definitivt redo för en ny termin.

Men med en ny termin kommer nya utmaningar både hemma och i skolan. Hemma uppfinner deras mamma ett sätt för dem att tjäna pengar på genom sin egna valuta morsdaler. Vilket tycks fungera bra tills Greg kommer på vilket spel pengarna kommer ifrån och lägger beslag på en mindre förmögenhet. Planen är att byta till sig riktiga sedlar i en så långsam takt att mamma inte förstår att han har överlistat henne system, men så blir Greg riktigt desperat och köper en uppsatts av Rodrick som växlar in alla pengarna på en gång...

I skolan är det som vanligt Greg kommer på ett sätt att få lite status, genom att skämta med Chirag Gupta. Tyvärr driver han skämtet lite för långt och Greg tvingas be om ursäkt. Det hans mamma är mest arg över är dock att han ljög för henne och om han ljuger en enda gång till så kommer han att få utegångsförbud i en hel månad. Nu gäller det att se till att inte ljuga. Tyvärr kan det vara svårt att alltid vara helt ärlig också.

Av någon anledning tror Gregs föräldrar att de kan lämna Rodrick och Greg ensamma hemma över helgen bara för att Rodrick har influensa. Men i samma sekund som de lämnar huset ringer Rodrick sina kompisar och inbjuder till stor fest. Eftersom Rodrick har en hållhake på Greg så tvingas Greg hjälpa honom att städa efter festen. Förunderligt nog tycks de ha lyckats dölja alla spår till hemligheten kommer fram när de minst anat det.

Det här är en ganska rolig och lättläst bok.

Man kan köpa den här boken som häftad (adlibris, bokus, cdon) eller kartonnage (bokus, cdon).

Böckerna om Greg:
Gregs bravader
Rodrick regerar
Ett hopplöst fall
Usla utsikter
Den bistra sanningen
Mannys manöver
Femte hjulet
Värre än vanligt
Det långa loppet
Helt ute
Satsa allt
Fly fältet
På hal is

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar