fredag 17 juni 2016

Munkens löfte av Martin Widmark

Det här är den åttonde boken om Halvdan Viking och hans vän Meia. Det är dags för höstmarknad och Björn Smed ska sälja lås, spikar, gångjärn och tjära som han tillverkat under vintern och våren. Han hoppas på att tjäna bra med pengar eftersom han vill kunna fråga efter Estrids hand. Meia och Viking är trötta på att höra om Estrid, men vill ju så klart att Björn ska få bra betalt för sina varor och få sin Estrid, bara de slipper höra honom tjata om det.

Så när han står där kommer en man fram och anklagar Björn för att ha stulit tjäran från hans skepp och kräver att få tillbaka den eller att få försvara sin heder i en holmgång (strid på liv och död på en plats varifrån kämparna inte kan fly). Björn som är för uppretad för att ana oråd går med på detta. Då visar det sig att Reidar Blodyxa inte tänker slåss, han har ont i knät, istället ska en underlig liten man med en orange dräkt och endast en käpp som vapen slåss i hans ställe. Så går det som det går. Björn förlorar mot munken Do och innan de vet ordet av är Meia, Viking och Björn på Reidars skepp för att bli hans slavar.

Det är ett tungt liv att vara slav, men de har det ändå relativt bra. Reidar har insett att det är en bra investering att se till att slavarna är mätta och har det bra. Hos Reidar får de även höra hur han lyckats få Do att utkämpa alla hans strider. Men hur de ska lyckas bli fria igen har de svårt att komma på. Men till slut kommer de på en plan.

Jag tyckte att den här boken var ganska okey, inte så blodig som en del av de här böckerna.

Man kan köpa den här boken som inbunden (adlibris, bokus) eller ljudbok (bokus, cdon, adlibris).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar