måndag 20 juni 2016

The Twins at St Clare's av Enid Blyton

På svenska heter den här boken Tvillingarna kommer till St Clare och det är den första delen av sex om Pat, Isabelle och livet på skolan St. Clare.

När den här boken börjar är det sommarlov. Pat och Isabelle har fyllt 15 år och blivit för gamla för att gå kvar på sin gamla skola Redroofs. Deras klasskamrater ska gå vidare till Ringmere School, men Pats och Isabelles föräldrar har bestämt sig för att skicka sina döttrar till St.Clare's och inget tjat, gnäll eller surande kan få dem att ändra sig. Så Pat och Isabelle skickas till St.Clare's fast beslutna att inte trivas.

När man bestämt sig för att inte trivas blir det oftast så också. Tvillingarnas klasskamrater kallar dem i smyg för Tvillingarna Uppnos och är inte särskilt intresserade av att bli vänner med de malliga tvillingarna. Tvillingarna märker till sin stora förvåning att de inte längre är i topp i något ämne utan istället måste kämpa för att hålla sig flytande i skolämnena. Dessutom motsätter de sig många av de traditioner och regler som finns på skolan och hamna i trubbel en hel del gånger i början. De möts dock av oväntat stor förståelse och undan för undan börjar de trivas riktigt bra på sin nya skola. Lärarna och de äldre eleverna är rättvisa och redo att göra sitt bästa för att tvillingarna ska trivas och ha det bra och Pat och Isabelle är rättskaffens även när de är sura och inte sämre än att de kan erkänna när de haft/gjort fel. Snart har de båda blivit en del av skolan, fått vänner och börjat delta på allvar i skolaktiviteterna.

Snart har de börjat lära känna de andra flickorna och själva bli drivande i saker som midnattsfest, att smyga i väg olovandes och gå på cirkus och gömma hundar. Men det är verkligen inte bara bus som tvillingarna hittar på. När de väl börjat trivas får de också upp ögonen för sina klasskamrater och lärare och de kan var riktigt omtänksamma och har lätt för att sätta sig in i någon annans situation.

Jag älskade fem-böckerna av Enid Blyton när jag var liten, men har inte orkat igenom en enda av dem som vuxen. Den här boken tyckte jag faktiskt var trevlig läsning.

Man kan köpa den här boken som ebok (bokus, cdon, adlibris) eller häftad (adlibris, bokus). Det finns även en samlingsvolym med flera böcker i samma som heter St: Clare's: The First Year (cdon, adlibris, bokus).

Böckerna om Tvillingarna O'Sullivan och St. Clare's:
Tvillingarna kommer till St. Clare's
Tvillingarna O'Sullivan
Flickorna i femte klass

Andra böcker av Enid Blyton:
Fem följer ett spår
Fem på fotvandring
Fem på mystiska heden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar