måndag 8 april 2013

Harry Potter och dödsrelikerna av J. K. Rowling

Det här är den sjunde och sista boken om Harry Potter. Kampen mot Lord Voldemort pågår inte längre i skymundan utan helt öppet eftersom han nu har trätt fram. Alla som står emot honom är i fara. Under sommaren faller även ministeriet och står sedan under Lord Voldemorts direkta kontroll. I denna tid av hopplöshet hoppas många på Harry, pojken som överlevde.

Harry själv vet inte riktigt vad nästa steg är. Han saknar verkligen Dumbledor och Sirius och efter att Monsterögat Mody dör när han hämtar Harry och George blir skadad bestämmer han sig för att inte vill att någon mer ska dö eller bli skadad för hans skull. Tillsammans med Ron och Hermione ger han sig av. De hade planerat det, men tvingas fly i panik när ministeriet faller mitt under Fleurs och Bills bröllopsfest.

De tar sin tillflykt till Grimmauldy plan 12. Det gamla högkvarteret för Fenixordern. Här funderar de och planerar sitt nästa steg. De fick i uppgift av Dumbledor att hitta och förstöra alla de horocruxer som Lord Voldemort gjort och efter noggrann planering blir deras första steg att ta sin in i ministeriet och stjäla en av horocruxerna från Delores Umbridge. De lyckas men tvingas inse att de inte kan återvända till Grimmauldy plan och börjar istället tälta i skogen på olika platser varje natt. De har ont om mat och horcruxen som de inte kan förstöra gör dem modstulna. De har heller ingen aning om var nästa horocrux kan tänkas finnas eller hur det går för deras vänner. De blir allt mer deprimerade och desperata och efter ett gräl lämnar Ron dem.

Dessutom får Harry veta mer om Dubledors barn och ungdomstid vilket får honom att ifrågasätta om han egentligen känt honom.

Den här boken är ganska mörk och bitvis lite seg. De vandrar runt länge i skogen utan att veta vad de ska göra härnäst. Jag tycker att hela trollstavs lojalitets grejen är komplicerad och svår att förstå sig på. Tyvärr är den biten synnerligen viktig för handlingen. Men det är en okey avslutning av serien. Jag gillar att Nevil vuxit upp från en lite rädd och ängslig pojke till en modig ledare av ett gerillakrig.

Harry Potterböckerna i ordning: (om du klickar på en bok kommer du till det jag skrivit om den.)
Harry Potter och de vises sten
Harry Potter och hemligheternas kammare
Harry Potter och fången från Azkaban
Harry Potter och den flammande bägaren
Harry Potter och Fenixordern
Harry Potter och halvblodsprinsen
Harry Potter och dödsrelikerna

Den här boken kan man köpa på svenska eller engelska från bokus eller adlibris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar