lördag 24 februari 2018

Som ett träd i skogen av Vibeke Olsson

Det här är den sjätte delen i serien om Bricken. Boken inleds med att det är dags för Brickens 50-årsdag. Det ska hon fira med fest för alla barnen och barnbarnen. Trots att det är fortfarande är krig, det är år 1918 har några av kvinnorna i kyrkan lyckats baka riktigt fikabröd till födelsedagsfesten. Bricken är tacksam och nog är det roligt att alla barnen och barnbarnen tagit sig tid att komma. Det har fått det så mycket bättre. Bricken bor med sin sistpojke, lilla Edvin, och de vuxna barnen Elvira och Isak i ett rum och kök med kakelugn. De har alltid mat på bordet. På arbetet är det också stora förändringar. Nu får barnen inte börja arbeta förrän de är 12 år och arbetet är inte lika tungt som det har varit. Nog är det mycket som blivit bättre, men Bricken oroar sig ändå.

Det är mycket som blivit bättre, men Bricken upptäcker att man inte slutar att oroa sig för sina barn när de blivit stora. Nikators Marja väntar deras sjunde barn, hur ska hon orka. Vad för liv lever dottern Hella och varför vill hon absolut inte ha en man som arbetar på sågverket? Elvira ska hon aldrig hitta någon hon kan få höra ihop med? Elias som jobbar med frätande ämnen på massabruket. Och Isak som bor hemma och jobbar. Vad tänker han på egentligen? Frida verkar ha det bra med sin man, men de bor ju så långt bort i Gävle. Och hur ska det bli när hennes man och Nikator träffas? Bara det inte blir bråk.

Det blir turbulenta år för Bricken de första åren efter kriget. Familjen drabbas av spanskasjukan och förlorar flera familjemedlemmar. För Bricken blir det dock inte riktigt någon tid att sörja. Det gäller ju att lösa allt för de som finns kvar. Det är barn som behöver bli omhändertagna och mycket som ska lösas rent praktiskt och nog går det när de alla hjälps åt. Bricken gör det bästa av det liv som blev även om saknaden efter dem som dött finns där hela tiden och snarast tycks bli större ju mer tiden går. Men det finns ju ändå så mycket att vara tacksam över. Livet har ju faktiskt blivit mycket bättre. Nu har de alltid mat på bordet, barnen börjar inte jobba förrän de är 12 år och arbetet är inte lika slitigt som det har varit.

Jag tyckte om den här boken. Bricken är inte den som gräver ner sig när det händer sorgliga saker, och hon råkar ut för mycket sorgligheter, hon kavlar upp ärmarna och gör det bästa av situationen. Det är spännande att läsa om hur det var i Sverige på den här tiden och hur mycket livet ändrades till det bättre under 1900-talet.

Böckerna om Bricken:
Sågverksungen
Bricken på Svartvik
Sågspån och eld
Amerikauret
Glödens färger
Som ett träd i skogen

Den här boken finns som inbunden (adlibris, bokus, cdon) eller ebok (bokusadlibris).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar