fredag 9 februari 2018

Skrivarens hemlighet av Urban Johansson


Frank har varit arkeolog och arbetat i Egypten i hela sitt yrkesverksamma liv, men efter att hans hustru Märta dött har han helt tappat sugen. Han har flyttat tillbaka till England där han öppnat en antikvitetsaffär och bestämt sig för att han är färdig med den andra biten av sitt liv. Då kommer en man in i hans affär med en antikvitet och sedan ringer hans son Benjamin. Han är i Egypten och jobbar och han har gjort ett riktigt fynd som hans pappa måste komma och titta på. Till sin egen förvåning sitter Frank snart på ett flygplan på väg till Egypten för att göra just detta.

I en annan berättelse får vi följa två pojkar på vid Nilens strand. Prinsen Mo-mes-su och hans vän Chefa som är son till en skrivare. Just den här dagen råkar de ut för en krokodil och Chefa räddar Mo-mes-sus liv genom att han lyckas kasta en sten rakt i ögat på den anfallande krokodilen. Det gör att han får ett vackert smycke av Farao som belöning. Han och Mo-mes-su fortsätter att vara vänner genom hela sin uppväxt. Chefa går senare i sin fars fotspår och blir skrivare hos nästa Farao Ra-mes-su. En dag gör Mo-mes-su något oförlåtligt och tvingas fly från Egypten. Chefa tror att han aldrig mer kommer att träffa sin vän.

Smycket som Benjamin har hittat visar sig vara precis det smycke som Chefa en gång fick i belöning av självaste Farao. De två historierna möts när Benjamins första fynd leder till flera och skrivaren Chefas hemligheter kommer i dagen. Chefa som vid över 80-års ålder plötsligt står öga mot öga med sin barndomskamrat igen under omständigheter de aldrig hade kunnat tänka sig. Nu är det Ra-mes-su och Egyptens gudar mot Mo-mes-su som är en enkle herde och hans Gud. Mo-mes-su har fått i uppdrag av Gud att föra sitt folk ut ur Egypten, men kommer Ra-mes-su att släppa sina slavar?

Den här boken läste jag för ca 20 år sedan. Då tyckte jag att den var bra så nu bestämde jag mig för att läsa om den. Den är mycket spännande. Jag blev mest intresserad av berättelsen om Moses berättad av en skrivare hos Farao. Men även den andra berättelsen är spännande om än ganska osannolik. Jag tycker fortfarande om den här boken. Väl värd omläsningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar