fredag 24 mars 2017

Vi är en av Sarah Crossan


Den här boken läste jag en om och den som skrev om den rekommenderade den starkt så jag bestämde mig för att låna och läsa den. Den har även vunnit The Carnegie Medal 2016.

Grace och Tippy är 16 år gamla sammanvuxna tvillingar. De sitter ihop vid höften. De är två men ändå en. Grace är den mer tystlåtna som är ganska nöjd med att låta Tippy tala för dem båda. I hela sina liv har de blivit hemundervisade, men nu har deras föräldrar inte råd med det längre. De ska istället få börja på privatskolan Hornbeacon. Deras lillasyster Dragon säger att de ska vara tacksamma över att de inte behöver gå i kommunalkola som hon, men Grace och Tippy känner sig inte tacksamma. De vill inte börja på en vanlig skola och bli uttittade och få oförskämda frågor.

När de väl börjar skolan blir det precis så, men det blir också bättre än de någonsin vågat hoppas. De får vänner, två stycken, Yasmeen och Jon. Yasmeen och Jon är också utanför i skolan och de enda vänner de har innan de träffar Tippy och Grace är varandra. Efter att de fått vänner känns det inte alls jobbigt utan bara roligt att gå i vanlig skola.

Tyvärr försämras familjens ekonomi ytterligare. Deras pappa har inget jobb och super för mycket. Dessutom har de Tippys och Grace sjukhusräkningar och då räcker det inte att deras mamma jobbar jämt. Snart står det klart att de kommer att tvingas flytta till ett mindre dyrt boende. Då kommer Tippy och Grace inte att kunna gå kvar i skolan där de nu trivs och lillasyster Dragon kommer inte kunna fortsätta med dansen. I desperation bestämmer de sig för att bidra till familjeekonomin på det enda sätt de kan. De går med på att bli filmade för en dokumentär.

Men problemen tar inte slut där. De har inte känt sig riktigt bra på ett tag och till slut tvingas de inse att något är riktigt fel och snart står de inför ett omöjligt val.

Jag tyckte om den här boken.

Man kan köpa den här boken som inbunden (adlibris, bokus, cdon) eller ebok (bokus, adlibris).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar