tisdag 14 mars 2017

Tom Sawyer av Mark Twain

Det här är en riktig pojkboksklassiker som även jag läste som barn. Den handlar om Tom Sawyer som bor tillsammans med sin lillebror Sidney hos sin faster Polly i den lilla amerikanska staden St. Petersburg i Missouri. Tom är en riktig busspojke som inte gör livet lätt för sin stackars faster Polly som verkligen gör sitt bästa för att uppfostra honom.

Boken börjar med att Tom har fått som straff av faster Polly att måla staketet på sin lediga lördag. Först suckar Tom och försöker komma på något bra sätt att smita på, men sedan får han den bästa idén någonsin. Istället för att pusta och stöna får han det att se ut som att han har hur roligt som helst. Så kul att alla andra pojkar i omgivningen vill prova. Snart har han en kö av ivriga pojkar som betalar honom för nöjet att få måla staketet som blir målat inte en eller två utan tre gånger. Och Tom blir rik på kuppen.

En natt när Tom och Huck är ute och smyger på kyrkogården blir de vittnen till ett mord. Indian-Joe dödar doktorn och lyckas få sin vän Potter att tro att det är han som har gjort det. Bara Tom och Huck vet sanningen, men de vet också att de är så gott som döda om Indian-Joe får veta att de vet så de svär en ed om att aldrig berätta för någon. Men när de förstår att Potter kommer att bli hängd för ett brott han inte begått samtidigt som den riktige mördaren går fri så börjar de få det jobbigt med sina samveten.

Tom blir kär i den söta Becky och lider alla kärlekens kval när han försöker få henne att upptäcka honom. Det här med kärlek är inte lätt och till en början motstår hon Toms alla försök att charma henne och inte ens när han faktiskt lyckats med det är det här med kärlek lätt. När Becky inte ser honom bestämmer han sig för att rymma.

Tom blir inte ensam om att rymma utan får med sig Huckleberry Finn och Joe Harper. De lever i ett riktigt äventyr ett tag, sedan börjar hemlängtan göra sig gällande. Tom smyger tillbaka till staden och får reda på att de har letat efter dem i floden utan att hitta dem. Nu tror folket i staden att de tre pojkarna är döda och på lördag ska de ha begravning. Då får Tom en fantastisk idé. Joe och Huck är inte svårövertalade och på lördagen sätter de sin plan i verket.

Det här är en bok som innehåller allt. Farliga skurkar, rövare, gömda skatter, kärlek och de problem som kommer med detta, pojkstreck, mord, rymningar och mycket annat. Det går i ett väldigt tempo, inte en långtråkig sekund. Det är en okey bok, men det var inte någon jättefavorit hos mig när jag var barn och det är det fortfarande inte.

På svenska tycks den här boken bara finnas att köpa som någon slags seriebok (adlibris, bokus eller cdon), men på engelska finns den som ebok (bokus, cdon, adlibris) eller pocket (cdon, adlibris, bokus).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar