måndag 20 mars 2017

En världsomsegling under havet av Jules Verne

Som barn läste jag massor av böcker skrivna av Jules Verne, men på något sätt lyckades jag missa den här som ändå är en av hans mest kända böcker. Bättre sent än aldrig.

Det är professor Arronax som är berättare i den här boken. Hela världen pratar om ett underligt undervattensskär stöter ihop med flera båtar. Detta skär dessutom tycks kunna förflytta sig runt jorden i en väldig hastighet. Eftersom professor Arronax har gett ut en bok om världshavens hemligheter så får han skriva i en tidning om sin teori om undervattensskäret. Han tror att det är ett djur, en narval. Många håller med honom och när skeppet Abraham Lincoln skickas ut för att förinta narvalen så får professor Arronax och hans trogne betjänt Conseil följa med.

Det blir en lång och händelselös jakt på narvalen för när de kommer dit där den varit så är den inte längre kvar. När de så står i begrepp att ge upp så stöter de äntligen på den. Det blir en strålande jakt på djuret under vilken professor Arronax, Conseil och harpuneraren Ned Land slungas över bord. De lyckas ta sig upp på ryggen till djuret och upptäcker då att det är gjort av metall och inte alls är något djur. Deras överlevnad ligger nu helt i händerna på personerna på denna underliga farkost.

De blir upptagna på farkosten och efter ett tag får de träffa dess befälhavare kapten Nemo, som har tagit tid på sig innan han träffade dem för att han behövde tid att besluta om deras öde. Han upplyser dem nu om att de får dela båten med dem och har fri tillgång till bibliotek och de flesta andra rum ombord på båten men de kommer aldrig att få lämna dem. De är alltså fångar. Till en början trivs professor Arronax och Conseil bra ombord på båten trots detta. Det är ingen vanlig båt utan en ubåt och för professor Arronax betyder det mycket att få se den undervattensvärld han skrivit om och han får veta mycket om havets djup som varken han eller någon annan vetat om förut. Han får också veta hur den fantastiska undervattensbåt kapten Nemo fungerar.

De får uppleva flera fantastiska äventyr. Kapten Nemo visar dem det sjunkna Atlantis och en undervattenskyrkogård. De möter hajar, späckhuggare, jättebläckfiskar och många andra djur. De blir de första människor som når sydpolen. De går på jakt i underjordiska skogar och allt detta håller dem mycket upptagna. Till en början är kapten Nemo också trevlig emot dem, men allt eftersom tiden går börjar fångenskapen och kapten Nemos allt mer oberäkneliga uppträdande tära på dem. De bestämmer sig för att fly vid första bästa tillfälle, men ska de någonsin få ett tillfälle?

Jag tyckte ganska mycket om den här boken. Den är spännande och det är häftigt att Jules Verne lyckades fantisera upp en ubåt så långt innan de verkligen uppfanns. Vissa saker i den som massakern på en flock späckhuggare störde jag mig verkligen på. Ibland märker man också att Jules fantasi inte stämmer med fakta som under resan till Sydpolen, vilket i och för sig är intressant.

Man kan köpa den här boken som inbunden (adlibris, bokus, cdon) eller ebok (bokus, cdon, adlibris).

Andra böcker av Jules Verne:
Jorden runt på 80 dagar
Till Jordens medelpunkt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar