fredag 17 mars 2017

Satsa allt av Jeff Kinney

Det här är den elfte boken om Gregs öden och äventyr. På Gregs skola skickar de varje år i väg ballonger med ett meddelande i och den elev vars ballong kommer längst får ett pris. I år är det en stor burk med godis. Greg är fast besluten att vinna priset i år för hans mamma har bestämt att de inte kommer att få något godis innan Halloween. Greg kan absolut inte vänta så länge med att få godis så han skriver en hälsning i sin ballong som han hoppas kommer att göra att han får svar. Ballongen blev rätt tung av den långa hälsningen vilket visade sig vara tursamt när de flesta andra ballongerna fastnade i ett nybggt mobiltorn som Gregs ballong flög under. Om nu någon bara svarar kommer Greg säkert att vinna. Men när någon faktiskt svarar blir det inte alls som Greg tänkt utan istället får han ett nytt problem på halsen.

I skolan är läsning inte Gregs favoritsysselsättning, men serien Kalla kårar slukar han bok efter bok i. Detta börjar ge honom en hel del intressanta mardrömmar och han börjar oroa sig för saker som han aldrig oroat sig för tidigare. Hans lärare börjar bli lite trött på att dessa böcker tycks vara de enda hennes elever läser och när hon får in författarporträtt på K.U. Slig från nästan alla sina elever tvingar hon dem att göra om läxan. Greg är chockad när han får veta att K.U. Slig inte finns på riktigt, men när hans mamma tvingar honom att göra något vettigt tar han hans böcker som inspiration till en film som han skriver manus till och filmar och som har Rowley i alla rollerna.

Greg går med i skolorkestern för att ha en chans att bli bjuden på Marianas halloweenparty. Hans mamma är eld och lågor när Greg visar intresse för att spela ett instrument. Hans pappa som har Gregs pianospelande i färskt minne är inte lika imponerad. När han tvingas köpa ett nytt dyrt valthorn till Greg så får han honom att lova att öva varje kväll. Det går inte riktigt som Greg tänkt med partyt och snart har han väldiga problem med att lura pappa att han övar varje kväll och med att spela i orkestern.

Det här var inte min favorit i serien. Jag tyckte att det var väldigt många sidospår som bara utspelade sig i Gregs tankar och för lite som verkligen hände. Men det var ändå halvrolig läsning.

Böckerna om Greg:
Gregs bravader
Rodrick regerar
Ett hopplöst fall
Usla utsikter
Den bistra sanningen
Mannys manöver
Femte hjulet
Värre än vanligt
Det långa loppet
Helt ute
Satsa allt
Fly fältet
På hal is

Jag lånade den här boken som ebok från mitt bibliotek. Man kan köpa den som ebok (bokus, adlibris) eller inbunden (adlibris, bokus, cdon)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar