måndag 4 augusti 2014

Carl Philip - Prinsen som inte fick bli kung av Johan T Lindwall

Jag har tidigare läst Johan T Lindwalls böcker om Victoria och Madeleine. När jag såg att den här boken hade kommit ut lånade jag den på biblioteket.

Carl Philip är absolut den av kungabarnen som hållit lägst profil. Han har inte synts så mycket i officiella samanhang och inte heller varit så omskriven i pressen. Det här är en beskrivning av Carl Philips liv så här långt.  

När Carl Philip föddes så var han kronprins. Detta skulle dock komma att ändras. 1 januari 1980, när Carl Philip var 7 månader gammal, ändrades tronföljden så att det äldsta barnet oavsett kön blev tronarvinge. Kungen var helt emot denna förändring och sa under ett besök i Chicago: "Män är bättre monarker än kvinnor, en kvinna är mer känslobetonad och har starkare familjeband. Hon får det svårare än en man skulle ha fått." S. 28 Det var dock inte kungen som bestämde detta utan Sveriges riksdag och jag är övertygad om att Carl Philip tackar sin lyckliga stjärna för att han slapp bli kung. En roll som han knappast skulle känna sig bekväm i. 

Carl Philip har precis som sin storasyster Victoria och kungen dyslexi, men eftersom man hittat bra sätt att hjälpa Victoria fick Carl Philip snabbt samma hjälp som hon. Man hade redan vanan inne och eftersom Victoria hade samma problem blev det inte en så stor sak för Carl Philip. Han har lyckats ta flera högre utbildningar trots sin dyslexi. Han är officerare i försvaret, utbildad i design och lantbruk. 

Den här boken berättar om hans skolgång, konfimationslägret som gick fel och tiden på internatskola. Det står även en hel del om hans flickvänner först Emma Pernald, som han var tillsammans med i över 10 år, och sedan Sofia Hellqvist. Johan påstår att Carl Philip mötte starkt motstånd när han ville få Sofia godkänd som flickvän, men av det som han skriver ser jag inte att Sofia har haft särskilt starkt motstånd. Det verkar som det gick MYCKET lättare för honom att få Sofia godkänd än det gick för Victoria med Daniel. Han är den förste av kungabarnen som bott sambo officiellt innan han varit förlovad, Sofia har fått följa med familjen i officiella samanhang innan förlovning osv. 

Jag tyckte att den här boken var helt okey, men det känns som att Johan har haft svårare att hitta fakta om Carl Philip än om hans systrar. Boken är snäll och tecknar en sympatisk bild av prinsen. (Där emot tycker Johan inte om kungen.) Jag tycker att titeln kan vara lite missvisande för man kan få intrycket att Carl Philip på något sätt sörjer över att han inte fick bli kung. men som Johan själv säger: "Boken om Carl Philip är den som faktiskt har varit allra mest speciell att skriva. Han är utan tvekan den i kungafamiljen som vi fram till i dag har vetat allra minst om. Det har varit ett mödosamt och tidskrävande arbete att försöka teckna bilden av prinsen som egentligen aldrig har velat vara prins och allra minst bli kung." S. 317

Jag lånade den här boken på biblioteket. Man kan köpa den som inbunden (adlibris, bokus, cdon).

Andra böcker av Johan T Lindwall:
Victoria : prinsessan privat
Victoria: prinsessa och mamma
Madeleine : prinsessan privat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar