tisdag 27 november 2012

The Theatrical Tapes of Leonard Thynn av Adrian Plass

Den här boken köpte jag för många år sedan. Den finns inte på svenska av någon anledning som jag inte riktigt förstår. Inte så att den är jättebra, men den är inte sämre än Andromedas brev som finns översatt till svenska. Jag tror inte att den går att köpa ny längre utan man får nog leta efter ett begagnat exemplar om man är intresserad av att läsa den.

Adrian Plass församling har bestämt sig för att delta i en kristen dramafestival som också är en tävling där det bästa bidraget vinner. Det formas alltså en dramagrupp bestående av Adrian, Anne och Gerald Plass, Leonard Thynn och hans döva mamma, Mr och Mrs Flushpoool, Edvin, William, Elsie, Percy Brain, Norma Twill, Charles och Richard, Vernon Rawlings och Gloria Marsh. Adrian blir ombedd att vara ordförande också börjar deras regelbundna sammankomster. Den första uppgiften är att hitta ett bra manus. De går igenom hopplöst dåliga förslag som de olika gruppmedlemmarna kommer med och försöker att säga nej utan att såra någons ömtåliga känslor. När det, efter att de gått igenom alla dessa förslag, visar sig att Leonard fått med sig ett manus som Frank Braddock (författare) skrivit som är exakt rätt längd, rimmar och handlar om Daniel i lejongropen blir Adrian minst sagt irriterad.

De fördelar rollerna och börjar träna under vissa missöden, missförstånd och oenigheter. Det för dem också närmare varandra och hjälper dem att upptäcka nya sidor hos sig själva och varandra. Så är det då dags för den stora dagen. Adrian är så nervös att han blir tvungen att lämna över sitt jobb bakom scenen till Edvin och full av förväntan sätta sig med resten av publiken. Det blir ett totalt oförglömligt uppträdande trots att nästan allt som kan gå fel faktiskt går fel.

Det här är inte min favorit bland Adrian Plass böcker, men den är bättre än Andromedas brev. Slutet är riktigt roligt.

Det här är en fristående fortsättning på Adrian Plass he(m)liga dagbok och Andromedas brev. Den och Andromedas brev tycks finnas i någon form av nyutgåva med namnet "The Sacred Diaries - Encounters with Leonard Thynn and Andromeda Veal" på bokus.

Böckerna i den här serien:
Adrian Plass he(m)liga dagbok
Andromedas brev
The Teatrical Tapes of Leonard Thynn
Adrian Plass ännu he(m)ligare dagbok
Adrian Plass he(m)liga turnédagbok
Adrian Plass and the Church Weekend 

Andra böcker av Adrian Plass:
En utomjording i S:t Wilfred

söndag 25 november 2012

Lille lorden av Frances Hodgson Burnett

På engelska heter den här boken Little Lord Fauntleroy man kan ladda hem den gratis sin till läsplatta eller dator från Project Gutenberg. Från Librivox kan man ladda hem den inläst (också gratis). Varken Bokus eller Adlibris har den på svenska, men däremot på engelska i massor av olika upplagor och både inbundna och häftade. På Bokus finns den intressant nog även som ebok...

Den här boken  handlar om Cedric som växer upp i ett fattigare område i Amerika tillsammans med sin mamma som är änka. Hans pappa dog när Cedric var så liten att han aldrig lärde känna honom. En dag kommer det en advokat från England med det förunderliga beskedet att Cedric är ende arvinge till Earlen av Dorincourt sedan hansfar och båda morbröder har dött. Cedric och hans mor får lämna Amerika och flytta till England. Cedrics farfar är en hård man som aldrig har brytt sig om sina underlydande eller ens sin familj. Han har bara levt för sina egna själviska nöjen. Nu är han gammal, giktbruten och bitter och utan några riktiga vänner. Han har inga positiva förväntningar på sin sonson och även om Cedric bor på slottet får hans mamma bo i ett eget hus en bit bort och Earlen vägrar att träffa henne. Mot all förmodan blir Earlen förtjust i sin sonson och eftersom Cedric är så övertygad om att hans farfar är en godhjärtad man som vill hjälpa alla människor och Earlen inte vill göra honom besviken blir livet för folket i Dorincourt bättre. Earlen blir allt mer förtjust i och stolt över sin sonson när han en dag får ett mycket oroväckande besked.

Jag läste den här boken första gången när jag var barn. Redan då tyckte jag att den var lite väl sockersöt. Cedric är helt felfri. Citat från när prästen i området träffar Cedric för första gången:
"Från denna stund höll han av den lille gossen, som folk ju i allmänhet brukade göra. Det var icke blott gossens vackra utseende, som fängslade honom, det var den enkla, naturliga hjärtligheten hos den lille, som åt hans minsta ord förlänade ett uttryck av uppriktighet och vänlighet. " (s. 104)

Dessutom hans mamma är en ängel. Hon talar inte ens om för honom varför Cedrics farfar inte vill att de ska bo tillsammans. Hon bryr sig om de fattiga och uppmuntrar Cedric att se det goda hos alla människor.

Det som i viss mån räddar den här boken är att Cedric inte är ett dugg predikande. Han är helt omedveten om sitt inflytande på sin farfar. Det är hans omedvetna tillitsfullhet till att hans farfar vill alla människor lika gott som han själv som påverkar farfadern och andra människor i hans omgivning.

Sockersöt bok om hur ett (otroligt) godhjärtat barn påverkar sin omgivning.

tisdag 20 november 2012

Tyghunden Snuff - konstiga mail och osannolika svar av Johan Höglund

Det här är en bok av ännu en person som testar svenska myndigheters och företags villighet att svara på ibland helt absurda förslag och frågor.

Jag tyckte att den här boken var oväntat rolig. Några av breven känns lite väl absurda men de flesta är kul. Ibland ser man hur den som svarar på mailet gjort sitt bästa för att varken uppmuntra eller reta den galna person som har skrivit till dem. Johan har bland annat skickat förfrågningar om äldreboenden, skolor och förskolor vill se hans teaterföreställningar alldeles gratis (tyvärr har de ett innehåll som är helt olämpligt för målgruppen). Han får både entusiastiska ja tack och de som undrar hur han är funtad som tror att deras klienter vill se hans pjäs.

Han frågar om han kan söka jobb trots att han p g a en tävling i ett par års tid aldrig får vara mer än tre meter ifrån en stor gul tyghund. Han skriver en (dålig) dikt till och om Scania och erbjuder sig att komma och läsa upp den på deras personaldagar. Han ber om tvättråd från kemtvättar och byggråd från byggvaruhus. Han blir polisanmäld ett par gånger.

Jag tyckte att den här boken var rolig.

Jag lånade den här boken på biblioteket, men den finns även att köpa på bokus och adlibris

måndag 19 november 2012

Kalaskatastrofen av Ingelin Angerborn

Det här är den sjätte boken i en serie om klubben Klant & kompani. Jag tror att jag har läst alla de tidigare delarna högt för mina elever. (Dock inte alla delarna för samma elever, men varje år har den klass jag haft då fått höra en av böckerna.) De böckerna har varit mycket uppskattade. De är roliga och inbjuder till många skratt. 

Det är ungefär samma handling i alla böckerna. Viking och hans vänner Vilma och Viktor är riktigt klantiga när de ska göra något tycks det alltid gå fel. De har därför startat klubben Klant & kompani där de gör anti-klant-övningar i ett fåfängt försök att försöka bli mindre klantiga. Dessutom är det Meltem som Viking är kär i. Tyvärr har det alltid gått väldigt illa när han har försökt visa för Meltem att han tycker om henne och att Meltem är lite skeptisk mot honom är fullt förståeligt. 

I den här boken ska Vilma ha födelsedagskalas. Klant & kompani planerar kalaset och Viking och Viktor får till och med bjuda varsin gäst. Viking vill bjuda Meltem men vågar inte riktigt utan bjuder sin klasskompis Martin i stället. Efter någon dag ändrar han sig dock och bjuder in Meltem också fast än Vilmas föräldrar sagt att hon bara får ha kalas för tio personer. Han kan inte ens tala om för Viktor och Vilma vad han har gjort. Hur ska det nu gå när det blir dags för kalaset?

Lättläst och rolig bok. Jag brukar läsa någon av böckerna i serien högt för mina elever i ettan och tvåan och sedan kan de läsa de andra delarna själva.

Böckerna i den här serien:
Kartkatastrofen
Klockkatastrofen
Kaninkatastrofen
Kungskatastrofen
Kalsongkatastrofen
Kalaskatastrofen

Jag lånade den här boken på biblioteket, men de finns att köpa på adlibris och bokus.

fredag 16 november 2012

Gud är inte död - inte ens i Nordkorea

Den här boken har jag fått låna. Den är utgiven i Sverige av Ljus i Öster och kan köpas på deras hemsida. På Adlibris och Bokus finns den av någon anledning bara på engelska. Den engelska titeln är "Back to the Jerusalem of the East - The Underground House Church of North Korea" vilket säger lite mer om vad boken handlar om än den svenska titeln gör. Den här boken har ingen författare som vill skylta med sitt namn på framsidan av boken men Luther Martin, Eugene Bach och Back to Jerusalem har Copyright till den.

Det här är den fjärde boken som jag läser om Nordkorea. Alla de böcker jag har läst hitintills har haft olika infallsvinklar och skildrat Nordkorea på lite olika sätt. Den första boken jag läste "Ambassaden i paradiset" berättade om Sveriges relation till Nordkorea. Vi var länge det enda västerländska land med en ambassad i Pyongyang och de stackars ambassadtjänstemän som hamnade där ansåg INTE att de kommit till paradiset... Den andra boken jag läste "Alla monster måste dö" skildrade kulissen, det Nordkorea som man vill visa upp för turister (och kanske vill tro på själva). Sedan läste jag "Inget att avundas". Här berättar Nordkoreaner som flytt till Sydkorea om sina liv i Nordkorea. En jätteintressant inblick i Nordkorea bakom kulissen. Den här boken fokuserar på de kristnas situation i Nordkorea och de ansträngningar som faktiskt görs för att evangelisera där.

Boken börjar med en tillbakablick på Koreas historia. Pyongyang kallades ett tag för österns Jerusalem och hade en stor procent kristna och många missionärer. Kim Jong-Il kom själv från en kristen släkt. Tyvärr tycks det kristna budskapet inte ha gått in i hjärtat på honom utan istället använde han sig av många av de yttre sakerna i religionsutövningen (helig skrift, lovsång, bön) för att bygga upp en kult runt sig själv. Samtidigt startade en av de värsta förföljelserna mot kristna i hela världen. Att äga en bibel kan göra att man själv, ens syskon föräldrar och barn blir skickade till något av Nordkoreas dödsläger. I Nordkorea nöjer man sig inte med att straffa den personen som upptäcks med att ha gjort ett brott utan även släktingar i tre generationer. Kan det i ett sådant land finnas några kristna?

Enligt den här boken så gör det det. Det finns till och med missionärer som når in i Nordkorea. Dessa missionärer kommer från den underjordiska kinesiska kyrkan. I Kina finns det många etniska koreaner med kinesiskt medborgarskap samt vanliga kineser som brinner för att Nordkoreas folk också ska få höra de goda nyheterna. Dessa kineser har helt andra möjligheter att evangelisera i Nordkorea än västerlänningar har. De känner till kulturen och kan språket och är vana vid att evangelisera under förföljelse. Den här boken ger en spännande inblick i hur evangelium faktiskt i någon utsträckning når Nordkorea. Den här boken är kritisk mot de ofta ogenomtänkta ansträngningar vissa västerländska missionärer har gjort för att nå Nordkorea som har stjälpt mer än de hjälpt och det känns ganska självklart att missionärer som kan kulturen och språket och som inte sticker ut som västerlänningar gör har större förutsättningar att nå folket i Nordkorea.

Spännande och intressant bok! Back to Jerusalem har en hemsida där man kan gå in och läsa mer om deras arbete.

Andra böcker om Nordkorea:
Alla monster måste dö av Magnus Bärtås och Fredrik Ekman
Pyongyang av Guy Delisle
Inget att avundas - Vardagsliv i Nordkorea av Barbara Demick
Käre ledare - min flykt från Nordkorea av Jang Jin-sung
Ambasaden i Paradiset av Lovisa Lamm
Nordkorea - mot välfärd under krigshot av Jan Löön
Gud är inte död - inte ens i Nordkorea

tisdag 13 november 2012

Toppen, Lotta! av Merri Vik

Det här är bok 32 av 47 om Lotta. Det här är inte en av de böcker som jag hade när jag var yngre och som jag läst massor av gånger utan ett senare tillskott till samlingen. Jag har läst den någon gång förut, men inte mer.

Den här boken inleds med att Lotta och Giggi går på konstutställning och lyckas förolämpa en konstnär. Sedan går de på teater och lyckas trots vidtagna försiktighetsåtgärder dra uppmärksamheten till sig. En lördag morgon sätter Lotta nästan morgonkaffet i halsen när hon läser i tidningen att teknologen Paul Ryd skadat sig efter att han ramlat i en trappa och nu ligger på sjukhus. Han är inte allvarlig skadad men kommer att bli kvar på sjukhuset några dagar. Giggis faster, Kajsa, erbjuder Lotta och Giggi att åka med henne upp till Stockholm för att besöka Paul på sjukhuset. Paul blir så klart jätteglad över att de kommer, men besöket slutar med att Paul och Lotta blir osams. Paul vill att Lotta ska flytta på den London resa som hon och Giggi redan på högstadiet bestämde att de skulle göra när de tar studenten, för att i stället vara med honom på hans föräldrars land. Så under viss förstämning reser de hem och fastnar i en snöstorm. De tvingas spendera natten i en biograf under vissa äventyr.

Dessutom hinner Lotta och Giggi med på Micks initiativ överraska sin högstadielärare, Lockige Fridolf, med att städa hans nyinköpta sommarstuga. Lotta och Giggi städar och städar och städar...

De hämtar skelett på posten, med vissa komplikationer och firar Valborg med visst vemod. Snart är de ju inte studenter längre. Lotta och Paul tar tid på sig, men de blir sams igen.

Jag tycker bäst om de Lotta-böcker som jag kommer ihåg från min uppväxt. Den här var okey, men jag blev irriterad på Paul som krävde att Lotta skulle ändra sina planer bara så där.

Det går inte att köpa de här böckerna nya längre utan man får leta på secondhand affärer/loppis eller nätet. Marikas bokdagbok har skrivit om alla Lotta-böckerna så där kan man gå in och läsa mer.

Lotta-böcker som jag läst i utgivningsordning:
1. Det är Lotta, förstås!
2. Ja, se Lotta!
3. Lotta är sig lik
4. Skärp dig, Lotta!
5. Lotta slår till
6. Fara på taket, Lotta!
7. Vilken skiva, Lotta!
8. Skriv upp det, Lotta!
9. Rena snurren, Lotta!
10. Se dig för, Lotta!
11. Bra gissat, Lotta!

12. Platt fall, Lotta!
13. Rena mörkret, Lotta!

14. Hejda dig, Lotta!  
15. Full fart, Lotta! 
16. Arma Lotta!
17. Vilken fullträff, Lotta!
18. Håll masken, Lotta!
19. Lotta i topp
20. Var glad. Lotta!
21. Vilken vals, Lotta!
22. Festligt, Lotta!
23. Vilken tur, Lotta!
24. Alla tiders Lotta
25. Rena karusellen, Lotta!
26. Ge aldrig upp, Lotta!
27. Mitt i prick, Lotta!
28. Lotta går till sjöss
29. Det spökar, Lotta!
30. Lotta går till väders
31. Heja Lotta!
32. Toppen, Lotta!
33. Fyndigt, Lotta!
34. Full rulle, Lotta!
45. Det ordnar sig, Lotta

lördag 10 november 2012

The Horizontal Epistels of Andromeda Veal av Adrian Plass

Det här är fortsättningen på Adrian Plass he(m)liga dagbok men in den här boken är det inte Adrian som är huvudperson utan Andromeda Veal. Andromeda var på ett kort besök hos familjen Plass när hon var sju år gammal och influerad av sin mamma hade hon starkt feministiska och kommunistiska åsikter, som hon uttryckte Tydligt och Ofta. Nu skriver hon till Anne för att hon har ramlat och brutit lårbenet och ligger i sträck på sjukhuset. Hennes mamma är bortrest för att demonstrera mot något, och hennes pappa lämnade dem strax innan Andromeda skadade sig eftersom han tröttnat på Andromedas mammas vän Wanda, och Andromeda vet inte var han är. För att muntra upp Andromeda och för att hon inte ska känna sig så ensam så börjar familjen Plass och deras vänner skriva till och besöka Andromeda. Den här boken består av dessa brev.

Jag har den här boken både på svenska (på svenska heter den Andromedas brev) och engelska, men den här gången läste jag den på engelska. Den här boken är skriven 1988 och det märks. Andromeda skriver bl a till kända personer som Margaret Thatcher, Gorbatjov och Cliff Richard. Andromedas brev ser ut som i exemplet här bredvid och de är inte helt lättlästa. När hon skriver och svarar på brev hon har fått så känns det som om det är värt besväret att läsa dem, men breven till kända personer är inte det. Hoppa över dem! Den här boken har sina poänger. Jag tycker att det är roligt att läsa utdrag de från Adrians dagbok som Andromeda ibland får och Fader Johns brev innehåller mycket livsvisdom. Det är lite intressant att få veta lite mer om personerna i familjen Plass närhet genom att de själva får komma till tals, men på det stora hela är jag inte så förtjust i den här boken. Den innehåller en hel del tidsbundna och lokala skämt  som jag inte förstår och jag tycker att det är irriterande att läsa Andromedas brev p g a barnskriften och barnstavningen ("rullar irriterat med ögonen"). Det vore intressant att jämföra det engelska originalet med den svenska översättningen för det här måste ha varit en svår bok att översätta. Om jag orkar jämföra dem någon gång så återkommer jag. Den här boken fortsättes av The Theatrical Tapes of Leonard Thynn.

Den här boken verkar inte vara så lätt att få tag på varken på svenska eller engelska, men Gospel Center i Stockholm ser ut att ha den. Den och Andromedas brev tycks även finnas i någon form av nyutgåva med namnet "The Sacred Diaries - Encounters with Leonard Thynn and Andromeda Veal" på bokus.

Böckerna i den här serien:
Adrian Plass he(m)liga dagbok
Andromedas brev
The Teatrical Tapes of Leonard Thynn
Adrian Plass ännu he(m)ligare dagbok
Adrian Plass he(m)liga turnédagbok
Adrian Plass and the Church Weekend 

Andra böcker av Adrian Plass:
En utomjording i S:t Wilfred

onsdag 7 november 2012

Europas stålbad av Björn Elmbrant

Den här bokens hela titel är "Europas stålbad : krisen som slukar välfärden och skakar euron". Det är en ganska kort bok som handlar om precis det som titeln säger krisen som Euron befinner sig i. Den här boken gavs ut i Januari 2012 och det är intressant att läsa om hur euron har råkat så illa ut och de misslyckade försöken att lösa problemen. I september i år gav Elmbrant ut "Det skulle bli så bra : euron och hotet mot demokratin". Den skulle jag vilja läsa för det känns som en lite längre utvikning av samma tema som i den här boken och dessutom är den mer aktuell. 

Den här boken tar upp problemen med euron och att skattebetalarna tvingas bära bankernas skulder som oftast uppkommit genom ett alltför vidlyftigt spekulerade. Kapitlet om Irland var särskilt intressant att läsa för det verkar som om Irland hade ordning på sina stadsfinanser tills de, efter dåliga råd och påtryckningar, gick in och garanterade alla bankernas lån. Inte bara insättnings garantin utan ALLA. Detta vara början till finanskrisen på Irland. Island valde en annan väg och lät bankerna gå under och de är nu på väg att resa sig upp igen. 

Ett annat problem som den här boken belyser är hur demokratin blir åsidosatt när allt större beslut fattas av allt färre personer. Vilket inflytande har egentligen EU medborgarna på beslutsfattarna? Kan vi ens influera de STORA beslut som fattas och som kommer att påverka oss en lång tid framöver? Det är ett problem när de skuldsatta länderna inte känner att de kan påverka besluten som rör dem. 

Jag lånade den här boken till min läsplatta från Järfälla bibliotek. Men man kan även köpa den som ebok från bokus eller adlibris. Om man vill ha den inbunden finns den också på adlibris och bokus. Jag rekommendera Vad är pengar? av Andreas Cervenka om man vill läsa mer om det här ämnet. 

söndag 4 november 2012

Svaret av Nils Bolander

Det här är Nils Bolanders sjätte diktbok. Den gavs ut 1948. Den innehåller dikterna: svaret, advent, den dolde Guden, Betlehem Steel Corporation, Guds ljusaste glädje, ett ark papper, korset, hälsning hemifrån, helig vår, juliparadis, bön om sommaren, skapelsens krona, fackelmänniskor, tält, nu gäller det, katedraltankar, korståg, patientia, väl den ödmjuka, lyktan, fråga och svar, den trånga porten, rödpenna, bara, främlingslegionen, nu måste regnen strömma, till en kyrkobesökare, svar på anonymt brev, broder Hjälplös, gåvan, "Beati Vicit!", du har tid, svindlare, en enda fråga, sorg, allt som är ungt, då ska vi minnas, lyckan, nu har jag funnit min väg, strax, dödsfrid, henne, Herrens krig, själavård, sju män, förklaringsberg, när Gud predikar, mot kväll och de ska komma.

Nils Bolanders dikter är ofta ganska långa och bygger upp till ett klimax i sista versen där han kärnfullt ställer allt på ända och sätter fokus där där det ska vara. Jag tycker om hans dikter. De håller för många omläsningar och rätt som det är upptäcker man något nytt som man inte har sett förut.

En enda fråga

Bara en enda fråga
måste vi svara på,
när vi examensdagen
ska inför vår Mästare stå.

Då gäller det ej vad vi verkat
och ej vad vår lära är.
Frågornas fråga är denna:
Simon, har du mig kär?

Tre gånger förnekade Petrus,
tre gånger bekände han
sin kärlek till Korsets Herre
en morgon då vårsolen brann.

Endast den som i ånger
skådat sitt ve och sin skam,
får den gudomliga ordern :
Föd mina lamm!

Först när vi lämnat vårt eget
och blivit barnasmå,
kan vi ett herdeuppdrag
ur Herdens händer få.

Bara en enda fråga -
O, att det sjöng i mig :
Herre, Herre, du vet allting,
du vet, att jag älskar dig!

Nils Bolander

Om du är intresserad av att veta mer om Nils Bolander rekommenderar jag Nils Bolander - diktare och predikant av Carl-Erik Sahlberg.

Den här boken finns inte att köpa längre, men om man har tur kan man hitta den på antikvariat eller så kan man få köpa mitt ena exemplar eftersom jag av någon anledning har två. I år kom det även ut en diktsamling med ett urval av Nils Bolanders dikter som heter i går i dag i morgon som fortfarande finns i bokhandlarna.

torsdag 1 november 2012

Platt fall, Lotta! av Merri Vik

Efter att ha hittat "Det ordnar sig, Lotta" på second hand i helgen blev jag lite sugen på att läsa om mina gamla Lotta-böcker. Men när jag flyttade hemifrån delade jag och min syster upp våra gemensamma böcker och eftersom hon tyckte ännu mer om Lotta-böckerna än jag så fick hon dem. (Jag kommer inte ihåg vad jag fick, men efter hårda förhandlingar var vi båda nöjda.) Till min förvåning hittade jag fyra Lotta-böcker (inköpta på second hand inte mina barndomsorginal) bakom böckerna i en av mina bokhyllor. Jag börjar med dem och om lusten att läsa de här böckerna håller i sig efter att jag läst dem får jag låna resten av min syster.

Det här är den tolfte Lotta-boken av 47. Den här boken har jag läst oräkneliga gånger som yngre och jag blev förvånad över hur mycket jag kom ihåg efter alla år. Det måste vara 15 - 20 år sedan jag läste den senast.

Lotta är 15 år och har en tuff termin i skolan. Alla hennes äventyr och aktiviteter har tagit tid från skolarbetet och hon är sorgligt mycket efter. Även hennes sympatiska lärare har börjat skälla på henne och Lotta inser att hon måste ta ett krafttag i alla ämnen. Hon börjar genast, men inte får Lotta i lugn och ro ägna sig åt sina studier. Redan dagen efter kommer hennes klasskompis Mick och säger att de ska spela upp sin pjäs på lovet och trots Lottas protester blir det så. Dessutom kommer Paul på besök. Lotta är ju inte kär eller något sånt men hon byter frisyr och tar på sig sina nyaste finskor när hon ska gå på promenad tillsammans med honom. Allt går bra och de har det riktigt trevligt tills Lotta snubblar och hennes håruppsättning förstörs. Lotta tar genast bussen hem och hon och Paul blir osams när han säger att hon var fånig. Det löser sig dock och pjäsen blir lyckad. Tyvärr känner Lotta sig inte riktigt frisk och det visar sig att hon har blindtarmsinflammation. Det blir en vecka på sjukhus och ännu en veckas sjukskrivning när hon kommer hem. (Här märks det att det är en gammal bok. Jag tror verkligen inte att man skulle få vara på sjukhus i en vecka eller borta från skolan i två veckor efter en blindtarms operation idag.) Men allt går bra och snart är Lotta tillbaka och strular till det igen.

Det här är en trevlig och ganska rolig bok. Allt är så hemtrevligt och tryggt. Inte ens att Lotta råkar ställa till det gång på gång är någon större fara egentligen. Det slutar ju alltid bra.

Det går inte att köpa de här böckerna nya längre utan man får leta på secondhand affärer/loppis eller nätet. Marikas bokdagbok har skrivit om alla Lotta-böckerna så där kan man gå in och läsa mer.

Lotta-böcker som jag läst i utgivningsordning:
1. Det är Lotta, förstås!
2. Ja, se Lotta!
3. Lotta är sig lik
4. Skärp dig, Lotta!
5. Lotta slår till
6. Fara på taket, Lotta!
7. Vilken skiva, Lotta!
8. Skriv upp det, Lotta!
9. Rena snurren, Lotta!
10. Se dig för, Lotta!
11. Bra gissat, Lotta!

12. Platt fall, Lotta!
13. Rena mörkret, Lotta!

14. Hejda dig, Lotta!  
15. Full fart, Lotta! 
16. Arma Lotta!
17. Vilken fullträff, Lotta!
18. Håll masken, Lotta!
19. Lotta i topp
20. Var glad. Lotta!
21. Vilken vals, Lotta!
22. Festligt, Lotta!
23. Vilken tur, Lotta!
24. Alla tiders Lotta
25. Rena karusellen, Lotta!
26. Ge aldrig upp, Lotta!
27. Mitt i prick, Lotta!
28. Lotta går till sjöss
29. Det spökar, Lotta!
30. Lotta går till väders
31. Heja Lotta!
32. Toppen, Lotta!
33. Fyndigt, Lotta!
34. Full rulle, Lotta!
45. Det ordnar sig, Lotta