torsdag 17 november 2016

Värre än vanligt av Jeff Kinney

Det här är den åttonde boken i serien Dagbok för alla mina fans. Greg har det lite tuff sedan Rowley blev ihop med Abigail. Det visar sig att Rowley var hans enda vän och nu har han ingen att hänga med och eftersom Rowley hjälpte honom med en hel del saker så har han även en del problem som han nu måste lösa på egen hand. Det känns inget vidare att ens bästa vän efter så många år bara sviker för en tjej även om hans mamma försöker trösta honom med att de nog vuxit ifrån varandra och att de flesta inte har kontakt med sina barndomsvänner hela livet. Greg tycker att det är en klen tröst. Han hade föreställt sig en helt annan framtid för sig och Rowley där Rowley är den ensamma smått misslyckade barndomsvännen som han får glänsa inför.

Nu är det dock som det är och en rast är Greg så desperat att han ställer sig på platsen på skolgården där man står om man vill ha en vän. Det leder till att han får spela dam med en lärare hela rasten. Till och med hans lillebror Manny har fler vänner än Greg. Han blir så desperat att han bestämmer sig för att göra Fregley till sin nya bästa vän. Han har en tanke om att kunna forma Fregley till den perfekta bästa vännen. Till en början verkar det gå bra, men så visar det sig att Fregley har en oväntad talang. Han kan tugga saker med naveln. När de andra på skolan får reda på det blir han populärare än Greg och så gick den idén i stöpet.

Greg hittar en spåkula som slumpar fram svar på hans frågor. De är ofta mitt i prick och Greg börjar låta kulan fatta beslut åt honom. Tyvärr går det inte riktigt som han har tänkt. När spåkulan säger åt honom att han inte behöver plugga och Greg låter bli med det börjar saker och ting gå på tok. När de sedan får ett oförberett prov bestämmer sig Greg för att använda kulan för att få hjälp med svaren, men det visar sig vara en dålig idé.

Ett av Gregs problem är att han blir trakaserad på vägen hem från skolan och nu när han måste gå hem själv har det blivit värre. Därför bestämmer han sig för att gå med i en av skolans klubbar så att han inte kommer att behöva gå hem samtidigt som alla andra. Han går med i klubben som ska göra skolans årsbok och blir dess fotograf. Den positionen gör han sitt absolut bästa för att utnyttja så mycket han kan.

Jag tycker att det här är trevliga och ganska roliga böcker. Jag förstår att de är populära bland barn i mellanstadieåldern.

Man kan köpa den här boken som inbunden (adlibris, bokus, cdon) eller häftad (bokus, cdon, adlibris).

Böckerna om Greg:
Gregs bravader
Rodrick regerar
Ett hopplöst fall
Usla utsikter
Den bistra sanningen
Mannys manöver
Femte hjulet
Värre än vanligt
Det långa loppet
Helt ute
Satsa allt
Fly fältet
På hal is

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar