måndag 4 juli 2016

Ett hopplöst fall av Jeff Kinney

Det här är den tredje boken om Greg och hans äventyr i Middle School. Julen är över och Greg är missnöjd med sina julklappar, nästan bara kläder och en tvättkorg. Tvättkorgen blir en extra stor missräkning eftersom den leder till att hans mamma bestämmer att från och med nu ska Greg sköta sin tvätt själv. Tur i oturen då att han fick så mycket kläder i julklapp, kanske att de kan räcka hela läsåret om han har tur.

Så börjar nästa skoltermin med att de drar om skolans busslinje vilket gör att Greg blir tvungen att GÅ till skolan nästan en halv kilometer. Det gör honom helt uttröttad och när någon dessutom stjäl kakor ut förrådet hemma så att mamma bara skickar med frukt till mellanmål i skolan så börjar Greg somna på eftermiddagslektionerna, detta har lite otrevliga konsekvenser och Greg bestämmer sig för att till varje pris ta fast kaktjuven.

I klassen finns det en tjej som heter Holly Hills som Greg är förtjust i och skulle vilja imponera på. Tyvärr verkar hon knappt veta att Greg existerar och han försöker gång på gång komma i närheten av hennes så att hon ska upptäcka honom. Han går på övernattningskalas tillsammans med Rowley för att det är i samma område som Holly bor, han åker och åker rullskridskor när hon är på rullskridskobanan, han hälsar på henne i kyrkan och försöker ringa henne efteråt. När hon är i närheten drar han sina bästa skämt med hjälp av Rowley, men inget tycks fungera.


Gregs pappa är trött på att hans söner inte aktiverar sig utan mest går och drar benen efter sig. Därför bestämmer han att Greg ska börja med fotboll och att han ska gå på militärens sommarläger. Greg vill för allt i världen inte gå på militärens sommarläger men vet inte hur han ska lyckas krångla sig ur det och fotboll är inte heller riktigt hans grej. Det lyckas han dock slippa på ett riktigt smart och trevligt sätt om man frågar honom.

Det här är en lättläst bok som säkert passar mycket bra för målgruppen barn i 9 - 12 årsåldern. Jag tyckte att den var ganska kul bitvis och illustrationerna förhöjer läsupplevelsen och tillför faktiskt något till boken. Jag tycker även att den handstilsliknande texten passar bra till boken.

Man kan köpa den här boken som häftad (adlibris, bokus) eller kartonnage (bokus, cdon, adlibris).

Böckerna om Greg:
Gregs bravader
Rodrick regerar
Ett hopplöst fall
Usla utsikter
Den bistra sanningen
Mannys manöver
Femte hjulet
Värre än vanligt
Det långa loppet
Helt ute
Satsa allt
Fly fältet
På hal is

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar