lördag 16 juli 2016

Jag och extra allt av Morgan Spurlock

Kommer ni ihåg filmen Super Size Me? Den här boken är skriven av mannen bakom den filmen. Jag vet inte om det är ett amerikanskt sätt att skriva faktaböcker på (och att göra dokumentärfilmer på) men den här boken tar sin utgångspunkt i en åsikt och sedan är hela boken en lång rad fakta (blandat med åsikter) som stöder denna åsikt. Inte särskilt problematiserande med andra ord.

Grundtesen i denna bok är att snabbmat är dåligt. Riktigt dåligt! Morgan Spurlock bestämmer sig för att i en månad äta alla sina måltider på McDonald's samtidigt som han reducerar sin fysiska aktivitet till samma nivå som medelsnitts amerikanen. Att helt komma ner på samma aktivitetsnivå som medelsnitts amerikanen visar sig dock nästan omöjligt eftersom han bor i New York och inte kan ta bilen överallt och där med faktiskt tvingas till en del vardagsmotion. Men han slutar i alla fall att träna. Så går det som det går. Han går upp i vikt levervärden och alla andra värden går helt åt skogen och han mår inte alls bra.

Det är inte någon stor grej för mig. Jag har aldrig trott att en diet bestående av enbart McDonald's mat skulle vara nyttig för mig. Dessutom verkar det finnas färre alternativ i USA än i Sverige. Här kan man faktiskt välja morötter istället för pommes frites om man vill och det finns både mineralvatten och kranvatten (samt mjölk och juice) om man inte vill dricka läsk.

Det gjorde mig förvånad och illa berörd att höra att man i USA har läskautomater inne i skolorna och hur deras skolluncher ser ut är riktigt chockerande. Här i Sverige har hetsen mot socker gått så långt att det i våra skolmatsalar inte ens alltid serveras socker till risgrynsgröten som de får en till två gånger om året. Om man ska välja ett dike att falla ner i så föredrar jag det som svenska barn hamnar i. För de absolut flesta barn har någorlunda medvetna föräldrar som lär dem vad som är nyttigt och för vilka läsk och liknande är fest och inte vardag.

Det jag faktiskt håller med om i den här boken det är att det är fel på alla sätt och vis att t.ex. Pepsi får sponsra OS och liknande. Överhuvudtaget borde man se över hur mycket reklam som ska få göras för sånt som inte är bra för oss. Jag tycker inte att man ska få göra reklam för spelbolag, casinon eller lotter heller. Marknadsföring mot barn borde vara förbjuden överallt.

Den här boken är skriven i samma stil som Michael Moores böcker. På det stora hela tycker jag att det var ganska seg och väldigt argumentativ  läsning med mycket få "fakta" som jag inte redan kände till.

Om du av någon anledning skulle vilja köpa den här boken trots att du läst min recenssion så finns den inte att köpa ny på svenska längre. På engelska heter den Don't Eat This Book och finns som häftad (bokus, adlibris) eller ebok (bokus, cdon).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar