onsdag 13 juli 2016

Tvillingarna O'Sullivan av Enid Blyton

Det här är den andra boken om tvillingarna Pat och Isabel och deras tid på internatskolan St Clare. Det är dags för en ny termin och Isabelle och Pat återvänder till skolan fulla av förväntan. Dessutom har de med sig sin kusin Alison som ska börja i samma klass som dem. När de kommer till tågstationen får de se två nya flickor till som ska börja i deras klass. Margery och Lucy.

Treminen går sin gilla gång med skolarbete, sport och andra aktiviteter. Även i år har några av flickorna midnattsfest och de har det mysigt och trevligt på alla sätt och vis tills Mamselle, läraren i franska, kommer på dem. Någon har väckt henne, men vem kan det vara som är så tarvlig att den skvallrar på sina klasskamrater.

De nya flickorna Alison, Margery och Lucy börjar komma in i skollivet. Alison är trevlig, men lite väl fåfäng. Lucy är glad, vänlig och duktig i skolan. Margery däremot har världens humör och gör sig ganska ögonblickligen till ovän med både andra elever och lärare. Hennes klasskamrater kan inte förstå sig på henne alls. Men Pat och Isabelle bestämmer sig för att övertala klasskamraterna att ge henne en chans och ett tag ser det ut som att hon är på väg att tina upp lite. Men så uppför hon sig riktigt illa mot en av deras lärare och då är måttet rågat för hennes klasskamrater som börjar frysa ut henne. När någon sedan börjar förstöra Pats saker så skyller de alla på Margery trots att hon envist hävdar att det inte är hennes stil att förstöra saker i smyg. Till slut leder en brand och ett hjältedåd till att det kommer fram hur allting hänger ihop och saker och ting läggs till rätta.

Mamselle har varit alldeles ovanligt dåligt humör hela terminen och tyvärr går det ut över hennes elever som tröttnat på att aldrig veta när den oberäknerliga Mamselle ska få sitt nästa utbrott. Då kommer de på ett sätt att spela Mamselle några spratt för att hämnas på henne. Tyvärr går dessa lite för bra och klassen blir mycket orolig när de inser vilken effekt deras spratt fått. Som vanligt är de inte sena att göra sitt bästa för att ställa allt till rätta.

Jag tyckte att det här var en lättläst och ganska trevlig bok. Jag tyckte dock att de dömde Erica lite väl hårt, nog måste de ha kunnat hitta en annan väg än att hon slutade på skolan även om hon uppfört sig mycket illa.

Den här boken tycks inte gå att köpa ny på svenska. På engelska heter den här boken The O'Sullivan Twins och finns som häftad (adlibris, bokus, cdon) och ebok (bokus, cdon, adlibris).

Böckerna om St Clare:
Tvillingarna kommer till St Clare
Flickorna i femte klass

Andra böcker av Enid Blyton:
Fem följer ett spår
Fem på fotvandring
Fem på mystiska heden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar