lördag 6 februari 2016

Teddy till salu av Lin Hallberg

Det här är den första boken om åttaåriga Elsa som bor på en går med sin mamma, styvpappa och styvpappans dotter Mikaela. Mikaela har en häst, Santos, som bor på gården men Santos mår inte bra. Mikaela säger att han saknar andra hästar. Det är inte bra för honom att vara ensam och han sörjer. Elsa skulle också vilja ha en häst. Santos är ju Mikaelas så honom får hon ju inte rå om somhon skulle vilja och när kompisar kommer på besök är det inte säkert att de får göra mer än titta på honom.

När Santos inte vill äta längre blir Mikaela riktigt orolig så hittar hon en annons i tidningen som verkar vara lösningen på alla deras problem: 
" Teddy till salu!
A-ponny valack.
Mycket trevlig och snäll.
Utmärkt barnponny.
Billig till rätt köpare!
Telefon: 0975-23467" s. 43
Om de köper den ponnyn så har Elsa en egen häst och behöver inte rida på och hålla på med Mikaelas Santos och Santos skulle inte behöva vara ensam häst på gården längre. Utan att ens fråga sin pappa eller Elsas mamma ringer Mikaela och pratar med mannen som äger hästen. Deras föräldrar blir inte särskilt glada när de får höra vad Mikaela har gjort. Men efter mycket om och men bestämmer de sig för att åka och titta på Teddy i alla fall. 

Det blir dock inte som Mikaela och Elsa har räknat ut det. Mamma och pappa är inte alls intresserade av att köpa Teddy. 
"- Ni låter känslorna rusa iväg med er säger mamma. Det måste finnas tusen ponnyer som är bättre än den där lilla vanskötta ponnyn." S. 64

Men så en dag när Elsa och Mikaela redan gett upp tanken på Teddy så ringer hans ägare och erbjuder dem att låna Teddy när de reser bort. Trots att de egentligen inte är särskilt sugna på det så går mamma och pappa med på att låna honom om de kan lämna tillbaka honom i fall det inte skulle fungera. Så kommer då Teddy till gården, men ska det bli så bra som Elsa hoppas?

Det här är en trevlig och välskriven bok om en flicka vars största intresse är hästar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar