fredag 5 februari 2016

1915 stridens skönhet och sorg : första världskrigets andra år i 108 korta kapitel av Peter Englund

Det här är den andra delen i Peter Englunds verk om andra världskriget. Peter Englund skildrar här första världskriget genom att låta oss följa några av de människor som upplevde kriget genom brev och andra texter som de skrev. Vi får följa människor av olika nationaliteter, på olika stridsfält och i olika länder. Sakta med säkert förändras tillvaron för dem alla under krigets andra år. Borta är den stora entusiasm som drabbade många i början av kriget. Fler och fler förstår nu att kriget inte kommer att vara snabbt avklarat och att det kommer att kosta oerhört mycket för alla inblandade.

Vi få möta soldater som upplever meningslösa blodbad där tusentals män dör i försöken att vinna några meter. Vi får möte föräldrar som förlorar sina barn och flickvänner och hustrur som förlorar sina män. Gång på gång slås jag av hur lite värde generaler och andra satte på sina egna soldaters liv. Antalet stupade i slag som inte ledde till några vinster är häpnadsväckande och ändå tycks de inte ifrågasätta sin taktik eller ens ha blivit ifrågasatta av press, politiker eller allmänhet.

Även de som inte var ute i kriget eller bodde i en krigszon blev påverkade och det är intressant att läsa hur människors vardag förändrades. Kriget var verkligen ett världskrig och påverkade människor i olika länder på olika sätt. Vi får även läsa om folkmord. Jag har lärt mig väldigt mycket om första världskriget och det har blivit väldigt levande för mig när jag läste den här boken.

Andra böcker av Peter Englund:
1914 Stridens skönhet och sorg : första världskrigets inledande år i 68 korta kapitel

Romaner som utspelar sig under första världskriget:
Sarah (The Silent Shore)
France's Story (The Beckoning Hills)
Julia's Story (The Dividing Sea)
Gwen's Story (Beyond the Orchid House)

Stanna kvar och ge dig av - John Boyne:

Man kan köpa den här boken som inbunden (adlibris, bokus, cdon) eller ebok (bokus, cdon, adlibris).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar