lördag 27 februari 2016

En vecka full med lördagar av Paul Maar

Jag läste den här boken högt för mina elever och de tyckte verkligen om den. Jag tror att orginalspråket är tyska och den gavs ut för första gången, på sitt orginalspråk, 1973. Den svenska upplagan är från 1999.

Herr Fickbärs lever ett ganska tråkigt och inrutat liv. Han bor innehoende hos en arg kvinna som heter Fru Rödkål. Hon hackar jämt på honom och kommer in i hans rum utan att knacka. Så fort hon blir arg, alltså mest hela tiden, hotar hon att säga upp honom vilket gör att herr Fickbärs går runt i ständig skräck för att bli hemlös. På jobbet är det inte mycket bättre. Hans jobb går nämligen ut på att med papper och penna kontrollräkna siffror som hans chef, herr Överberg, har räknat ut på räkna maskin. Så går dagarna för herr Fickbärs, men så kommer en ovanlig vecka. På söndag skiner solen, på måndag kommer herr Måne på besök, tisdag kommer efter måndag, onsdag är mitt i veckan, på torsdag åskar det och på fredag får han fridag. När han på lördagen stöter på en underlig varelse "Nu förstod herr Fickbärs varför de andra inte visste vad de skulle kalla den. Det verkligen svårt attsäga, om det var en människa eller ett djur. 
Först var det huvudet. Två fräcka, snabba, små ögon, en jättekul, så stor att man nästan måste säga ett gap, och istället för en näsa hade den ett kort, rörligt tryne. Det breda ansiktet var översållat med stora, blå prickar. Ur det eldröda håret stack det upp två öron, som antennerna på en snigel." S. 16 - 17

Varelsen förolämpar alla nyfikna människor runt sig genom sång och dikt och vill inte tala om vad den heter. Då får herr Fickbärs en snilleblixt, efter en så ovanlig vecka måste det ju bara komma en lör på lördagen. Det visar sig att han gissat rätt och med stor glädje kastar den lille kören sig upp i hans famn och kallar honom pappa. Herr Fickbärs är inte alls intresserad av att bli pappa till en lör och vad ska fru Rödkål säga, men det går inte att göra något åt. Det blir en mycket speciell vecka då lören verkligen inte inordnar sig i ledet. De besöker, skolan, varuhuset och lekplatsen bland annat. Hela tiden utmanar lören om givningen, inte minst fru Rödkål, och det förändrar herr Fickbärs också. Han börjar våga tala om vad han tycker och tänker och är inte lika rädd längre. 

Mina elever tyckte verkligen om den här boken. Den är rolig. Dessutom är det en ovanlig barnbok. Det märks att den är skriven i ett annat land/tid med söndagsstängda varuhus och det är inte så vanligt idag att medelålders män bor inneboende hos medelålders kvinnor, men det var ingenting mina elever reagerade på. Det enda de inte gillade var slutet när veckan var slut och lören inte kunde stanna längre. 

Man tycks inte kunna köpa den här boken ny på svenska längre så om du inte vill/kan läsa på tyska får du leta på bibliotek och antikvariat. 

Andra högläsnings böcker jag läst i år 2:
Kalle och chokladfabriken av Roald Dahl
Mio min Mia av Astrid Lindgren
James och jättepersikan av Roald Dahl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar