fredag 5 september 2014

Vren - de glömda rummen av Lotta Olivecrona

Anja är på väg hem på skollov när hon stöter på en döende Vren. En mördar Vren till på köpet. Kuriren som transporterade den har blivit dödad och nu ligger Vrenen fastbunden utan möjlighet att ta sig någonstans döende av törst. Trots att hon vet att det är livsfarligt kan hon inte låta bli att hjälpa den. Hon får honom att svära ägareden mot att hon hjälper honom en Vren som har svurit ägareden skadar inte sin ägare.

Redan på vägen hem kastas de in i faror. Eftersom mördarvrener är helt livsfarliga är det många ute och letar efter Kirvan de kommer hem till Anja, men Kirvan har blivit skjuten. Anja och hennes mamma lyckas rädda hans liv och sedan tvingas Anja lämna tillbaka honom till hans riktiga ägare.

Anjas syster Linna är gift med en man som är släkt med kung Carrlo och de befinner sig tillsammans med kungen på väg till en fest. Anja som är telepat (har gåvan/är en seende) har svårt att släppa tanken på Kirvan som med all säkerhet kommer att få det svårt hos sin ägare. Hon använder gåvan för att se var han är och när hon börjar misstänka att han är på väg till samma ställe som kung Carrlo reser hon dit för att varna honom. Hon kommer precis i tid för att hindra Kirvan från att mörda kung Carrlo och efter att hon visat att Kirvan lyder henne får hon motvilligt tillstånd att behålla honom i alla fall tillsvidare. Tyvärr är detta bara början på problemen. De står inför ett krig när bergborna anfaller och sedan blandar sig även rymdare in i det hela.

Mitt i allt detta formas ett osannolikt vänskapsband mellan mördarvrenen Kirvan och tonåringen Anja. De blir mer än ägare och lydig tjänare de blir vänner, men Anja kan inte få ha en Vren med sig och livet för vrener är eländigt. De oroar sig båda för vad framtiden kommer att medföra.

Den här boken är lite svår att sammanfatta för det är så många trådar i den. Det är inte bara ett krig och en superskurk utan flera. Det som jag tycker är mest intressant är dock Anja och Vrenerna och hur deras relation utvecklas till vänskap.  

Jag äger den här boken, men om man vill köpa den ny tycks den bara finnas som ebok (adlibris, bokus, cdon).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar