tisdag 30 september 2014

Snick och Snack - Vännerna i Kungaskogen går på utflykt av Lisa Dos Santos

Det här är den andra boken och Snick och Snack som är en ekorre och en igelkott som blev vänner i förra boken då de byggde en koja och dessutom fick många nya vänner.

Det är nu ett helt gäng som leker tillsammans i kojan de har byggt. Snick och Snack, Räven Raffe, kaninen Bitis, skatan Hotta från storstan och papegojan Maraca. Tillsammans lär de sig hur man ska göra för att vara en bra kompis. De spelar spel och inte är det roligt när någon inte följer reglerna. Om de inte kan lösa sina problem själva så har de den kloke kung Älgvis som kan hjälpa dem, Han är kung i kungaskogen och har lärt dem den gyllene regeln: "Var mot andra så som du vill att de ska vara mot dig."

Så en dag bestämmer de sex vännerna sig för att gå på utflykt. Kungaskogen är stor och det finns delar av den som ingen av dem någonsin varit i. De packar sina ryggsäckar och beger sig ut i Kungaskogen beredda på äventyr. Äventyr är precis vad de får. Snick går vilse när han ska kissa, men han kommer ihåg hur man ska göra när man går vilse och blir lyckligt återfunnen. Snack kan inte simma. Det kan alla de andra vännerna och de är inte helt snälla med Snack utan retar honom för att han inte kan, men så kommer de på att det blev nog inte så bra och alla ber om ursäkt. De träffar en larv som snart ska bli fjäril, får användning för sin första hjälpen låda när Raffe ramlar och slår sig och så träffar de en ny vän, Grodnilla. Hon tar dem med till sin familjs skogscafé där vännerna får vara med och göra soppa och lära sig om sopsortering. Efter en mycket händelserik dag vänder vännerna hem igen fast beslutna att komma tillbaka någon annan dag.

Till den här boken finns det tre cd-skivor där boken är inläst och varvad med sånger. Jag lyssnade på den tillsammans med mina elever som tyckte mycket bra om den. Ur undervisningssynpunkt är den bra eftersom den ger många tillfällen att prata om hur man ska vara mot varandra och tar upp ämnen som sopsortering, vad man kan plocka och äta i skogen, larv, puppa, fjäril förvandlingen m.m.

Den här boken tycks man inte kunna köpa från de vanliga bokhandlarna utan bara från Ilka.

Andra böcker jag läst högt i år 1:
Jag är jag - Emma Adbåge
Kartkatastrofen - Ingelin Angerborn
En mördarkatts dagbok - Anne Fine
Alla vi barn i Bullerbyn - Astrid Lindgren
Jul i stora skogen - Ulf Stark
Diamantmysteriet - Martin Widmark

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar