lördag 30 augusti 2014

Tio böcker jag är tacksam att jag läste som barn. 5. Gullivers resor av Jonathan Swift

På olika bloggar går nu en utmaning som heter hundra dagar av tacksamhet. Eftersom den här bloggen handlar om böcker så tänker jag skriva om tio böcker som jag är tacksam över att jag läste som barn.

Den här boken är jag tacksam att jag läste som barn (eller tonåring jag var 13-14 år när jag läste den) men av en helt annan anledning än de andra böckerna jag skrivit om. Den här boken är jag tacksam att jag tog mig igenom (eller nästan igenom jag har i ärlighetens namn bara läst de två första resorna) för att det innebär att jag kan säga att jag har läst den. Jag tyckte inte om den då och det skulle inte falla mig in att ge den en ny chans.

Jag minns den som en mycket seg bok. Jag hade trott att Gullivers resor skulle vara spännande men den skildrades ganska segt genom Gullivers egna ögon. Han kommer först till Lilliput där det bor små människor. På nästa resa är det Gulliver som är Lilliput då landet bebos av jättar. Sedan gör han två resor till men så långt orkade jag som sagt inte.

Första kapitlet på första boken, Resan till Lilliput, inleds så här: "Min far hade en liten lantegendom i Nottinghamshire; jag var den tredje i ordningen av fem söner. Då jag var fjorton år sände han mig till Emmanuel College i Cambridge, där jag vistades tre år och ivrigt ägnade mig åt studier. Men då denna utgift blev alltför betungande för min fars begränsade inkomster (ehuru jag åtnjöt ett mycket knappt underhåll) sattes jag i lära hos herr James Bates, en framstående kirurg i London." s. 23

En sak jag faktiskt inte riktigt förstår är varför många av dessa gamla klassiker marknadsförs som barnböcker trots att de var skrivna för vuxna läsare när de gavs ut. Gullivers resor känns inte som en barnbok... Varje kapitel inleds med en kort sammanfattning av vad det kommer att handla om. Konstigt, men faktiskt lite praktiskt.

Man verkar inte kunna köpa hela boken ny på svenska utan bara den första resan till Lilleputt (adlibris, bokus, cdon) på engelska heter den Gulliver's Travels och finns som inbunden (bokus, cdon, adlibris) eller pocket (cdon, adlibris, bokus). Om du har en läsplatta kan du ladda ner den som ebok gratis på engelska från Gutenberg Project eller som ljudbok från LibriVox även det gratis.

Böcker jag är tacksam att jag läste som barn:
1. En liten prinsessa av Francis Hodgson Burnett
2. Narnia-böckerna av C.S. Lewis
3. Hemlängtan av Michelle Magorian
4. Sju syskon av Ethel Turner
5. Gullivers resor av Jonathan Swift
6. Robinson Crusoe av Daniel Defoe
7. Emily av L.M. Montgomery
8. Den stora hemligheten av Patricia M St John
9. Det lilla huset på prärien av Laura Ingalls Wilder
10. Unga Kvinnor av Louisa May Alcott


söndag 24 augusti 2014

Allting nytt av Lynn Austin

Det amerikanska inbördeskriget har tagit slut och södern har förlorat. 22-åriga Josephine Weatherly, hennes lillasyster Mary och mamma Eugenia har uthärdat fem år av krig. Tillslut har de även tvingats lämna sitt hem plantaget White Oke. Nu är kriget äntligen över och södern har förlorat. De återvänder till White Oke, men inget är som det varit. Slavarna är nu fria och bara en tidigare slavfamilj finns kvar på plantagen. Josephines pappa och äldsta bror är döda och när den yngre brodern Daniel återvänder är han trött och bitter efter fem års krigande och tänker bara på hämnd.

Josephine är trött på sin mamma och alla andra i hennes omgivning som bara tänker på vad de förlorat och hur bra det var tidigare. De har nästan inga tjänare kvar och ändå vill inte Eugenia tillåta Josephine att jobba. Det går inte för dem att fortsätta på samma sätt som tidigare men ingen tycks vilja inse detta. De grannar som återvänt resonerar likadant. Josephine känner sig instängd av att hennes mamma vill att hon ska uppföra sig som en ung dam i en värld som inte längre existerar. Utan slavar som odlar grödor åt dem har de inget att äta om de inte odlar dem själva och om de inte har slavar som kan städa måste de städa själva om det ska bli städat.

Så möter hon en nordstatare som kommit till deras stad. Han säger att han vill hjälpa dem men ingen tror honom de ser honom som en fiende. Trots att Josephine vet att hon inte borde prata med en fiendesoldat så börjar de prata och till slut blir de vänner. Josephine inser mer och mer att hon tycker som han och att den nya värld som han vill hjälpa dem att skapa är den hon vill ha, men inte kan hon väl bli vän med fienden och hur ska hon få sin familj att inse vilka förändringar som är nödvändiga.

Lizzie har alltid varit slav. När hennes Otis försvann med herrskapet var hon rädd att hon aldrig skulle få se honom mer. Hennes mamma sa alltid att hon inte skulle bli för fäst vid någon, ens sina barn, de skulle bara bli sålda och så skulle hon stå där med ett krossat hjärta. Men Lizzie kan inte hjälpa att hon ändå har fäst sig vid sin man och sina barn. Nu betalar hon priset genom att leva med en ständig fruktan för att de ska bli skilda åt. Så återvänder Otis och de nås av budskapet att de är fria. Lizzie förstår inte riktigt vad det innebär. De bor ju fortfarande kvar på plantagen och är lika fattiga. Men undan för undan vågar hon börja hoppas på en bättre framtid för sina barn. En framtid med skolgång. En framtid där ingen kan tvinga isär dem. Men precis när hon börjat hoppas verkar det som om allt hon hoppats på ska gå upp i rök.

Jag tyckte mycket om den här boken. Josephines kamp kändes trovärdig. Efter fem års krig insåg hon att livet aldrig kunde bli det samma igen och att det inte heller borde bli det. Att alla andra håller fast vid den värld de känt till och trivts med känns också trovärdigt. De värderingar man haft hela sitt liv ändras inte över en natt. Både slavar och slavägare kämpar för att anpassa sig till de nya omständigheterna och det är inte lätt för någon. Min enda invändning är att i slutet gick alla förändringar lite väl fort, men det är också vad som gjorde slutet lyckligt.

Andra böcker av Lynn Austin:
Candle in the Darkness
Fire by Night
Light to My Path
Wonderland Creek resan till verkligheten

Den här boken kan man köpa på svenska (adlibris, bokus, cdon). På engelska heter den All Things New och finns som ebok (bokus, cdon) eller pocket (cdon, adlibris, bokus).

onsdag 20 augusti 2014

Hantverkarsvett är dyrare än saffran av Anna Jansson

Anna Jansson har skrivit böckerna om Gotlandspolisen Maria Wern. Den här boken innehåller kåserier som tidigare varit publicerade i Gotlands Allehanda, Nerikes Allehanda och Östgöta Correspondenten 2004 - 2008.

I den här boken behandlas de mest skilda ämnen på två sidor var. Några kåserier är roliga, andra tankeväckande och några lite vemodiga och åter andra sorgliga. Jag tycker om den här blandningen. Det är som det är i livet, en blandning av allt möjligt. Här följer några smakprov.

Ur Skolkunskaper jag kunde ha klarat mig utan s. 23 -24: "En väninna berättade för mig om sin barnkuskapslärare som med stor auktoritet hävdade att man plockar ut ögonen på  skelande barn och vänder dem rätt innan man sätter tillbaka dem. Har funderat på om lärare ibland som hämnd på stökiga klasser lär dem FEL. Under sjuttiotalets våg av psykologiserande fick jag lära mig att när det lilla barnet har bajsat får man inte bara burdust spola ned skiten i toaletten. Det vore att se ned på något som barnet har presterat och det kan hämma en individ för hela livet. I stället måste man förklara för barnet att den här lilla bajskotten måste få vara hos sina bajskompisar. Sen får man spola.
   På sjuksköterskeskolan läste vi sociologi. Ett ämne jag utan några som helst problem skulle ha klarat mig utan. När vi kom till avsnittet om jaget som presenterar självet för mejet slog jag dövörat till av mentalhygieniska skäl och lärde mig Hylands hörnas ABC-bok utantill i stället."

"Igår på syjuntan pratade vi om grytlappar och annat virkat vansinne. Hur mycket förspilld kvinnokraft finns det inte i mellanlägg till kaffekoppar och fat, garneringsband till ostar och virkade ponchos till män, prydnadstomtar och hyllremsor? Vi delade helt enkelt traumatiska virkupplevelser med varandra.
   B berättade att hennes värsta upplevelse var virkade mössor till toalettrullar. Den översta på pinnen får en mössa som matchar det lurviga överdraget på sitsen och den dito badrumsmattan som ligger redo att samla upp skvättarna som kommer utanför tronen när somliga står och kissar. Här nämner vi inga namn, men ni vet vilka jag menar. Mössan fungerar som stänkskydd om någon missar toan, alltså." s. 47

"Kanske är det så att det är de enkla önskningarna, de som inte går ut över någon annan utan är sprungna ur faktiska fysiska behov, som gör oss lyckliga. Lyckan att få komma inomhus när man varit ute i många timmar i regn och blåst. Lyckan att få sova efter ett långt nattskift. Att få äta den första lilla potatisbiten efter dagar av fasta. Den friske har tusen önskningar, den sjuke fattas blott ett.
   Frågan är om människor var lyckligare förr när de hade mer att önska. Kanske är tomten som tar emot barnens önskningar och skriver ned dem i Tomtefars verkstad egentligen ond. Han tar barnens önskningar ifrån dem och uppfyller dem." s.77

Den här boken var lättläst och trevlig.

Jag läste den här boken på min läsplatta genom mitt abonnemang på Readly. Man kan köpa den som pocket (adlibris) eller ebok (bokus, cdon, adlibris).

söndag 17 augusti 2014

Skulden - eurokrisen sedd från Athen av Kajsa Ekis Ekman


Det här är ännu en bok om eurokrisen. Här tas vi med till det land som stod i centrum av den, Grekland. Kajsa har under två års tid rest fram och tillbaka till Aten. Hon följer vanliga greker som drabbas hårt av den ekonomiska krisen. De allra flesta förlorar sina jobb och de som har turen att få behålla jobbet får se sina löner sänkas mycket. Personer i 30-års åldern tvingas flytta in hos sina föräldrar. Sjukvården försämras och man får betala för mycket själv. Pensionerna sänks. I början protesterar grekerna, men allt eftersom tiden går faller de in i ett resignerat accepterande.

Det är lite dubbelt i den här boken för samtidigt som författaren tycks vilja visa på att grekerna blivit orättvist drabbade i krisen. De har drabbats av orimliga sparkrav, landet säljs ut, arbetslösheten ökar dramatiskt och alla trygghetssystem monteras ned. Samtidigt säger hon att: "Reformerna, däremot, är något annat. Det finns de som är av nyliberal natur, som att släppa in storföretag i taxibranschen, men en hel del reformer skulle det grekiska folket faktiskt tjäna på. Jag har knappt talat med en enda grek som inte ondgör sig över korruption, snårig byråkrati och klientelism. Miljoner euro går förlorade då läkare, i samröre med läkemedelsbolag, skriver ut onödiga dyra mediciner. Rättegångar och processer kan dra ut på tiden i åratal. För att skynda på en process måste man muta sig fram. För att klara examen i skolan behöver man ta dyra privatlektioner - Grekland har Europas största skuggutbildningssystem - och 10 procent av grekerna betalar extra för att gå till doktorn.
   EU och de europeiska bankerna har inget intresse av att behålla det här systemet. Det har inte heller det grekiska folket i sin helhet, även om vissa intressegrupper har dragit fördel av det. De som tjänar mest på systemet är den politiska och ekonomiska eliten. Reformerna är alltså, kort sagt, något som trojkan vill göra men som den grekiska eliten inte är lika intresserad av." s.219
"I utbyte mot att de drev igenom avtalet, fick den famla grekiska eliten i praktiken strunta i reformerna. Nödlånen betalades ut när trojkan konstaterar att besparingarna och utförsäljningarna gjorts, även om resten dröjer. Saken är inte den att reformerna dröjer. Saken är att de aktivt motverkas." s.120

Det här är den allvarligast biten i den här boken. Trots den stora krisen i Grekland har landets regering inte tagit itu med de underliggande problem. Den rika eliten är fortfarande rika och till skillnad från de vanliga grekerna har de inte drabbats av krisen. Trojkan ser inte till att reformerna genomförs eftersom de behöver eliten för att få igenom sparpaketen så att de får in sina pengar. Demokratin har fått sig en ordentlig törn. Vad de vanliga grekerna än tycker måste sparpakten genomföras.

Den här boken var helt okey. Lite seg att läsa bitvis särskilt på mitten.

Andra böcker om eurokrisen:
Europas stålbad av Björn Elmbrant
Det skulle bli så bra av Björn Elmbrant

Jag läste den här boken på min läsplatta genom mitt abonnemang på Readly. Man kan köpa den som inbunden (cdon, adlibris, bokus), pocket (adlibris, bokus) eller ebok (bokus, cdon, adlibris).

torsdag 14 augusti 2014

Ge aldrig upp, Lotta! Av Merri Vik

Det här är bok nr 26 i serien om Lotta. Det är snart dags för Giggis moster Kajsas bröllop och då ska Lotta och Giggi vara tärnor och Paul och Oskar marskalkar. Lotta systrar tycker att de hört om det här bröllopet till leda, men de tänker alla gå på vigseln för att se om Lotta kommer att råka ställa till det som vanligt. För att förbereda sig och minimera risken för missöden tar Giggi med sig Lotta på en helt okänd persons vigsel i samma kyrka. Tyvärr slutade det med ett missöde...

Innan vigseln hinner de med några missöden. Lotta permanentar sig men det blir väldigt permanentat... Kajsas bröllopsklänning försvinner på vägen från affären. Lotta, Giggi och Kajsa letar febrilt och lyckas faktiskt hitta den.

Själva bröllopet går bra, inga missöden alls. Under festen blir Paul och Lotta osams för tusende gången. Lotta råkar tvätta ett sår på hans hand med en skosavett. Paul dansar med sin gamla lärare och är så kladdig om handen att hon tror att han har handsvett. Paul blir sur och Lotta går och gömmer sig. Paul har igen humor och när Lotta är med honom har inte hon heller det och dessutom beter hon sig väldigt barnsligt. De blir självklart sams igen.

Lotta visar återigen att hon är maskinverkens maskot och gör en liten miss som leder till att hon får femton jobberbjudanden.

Det här var en okey Lotta-bok.

Lotta-böcker som jag läst i utgivningsordning:
1. Det är Lotta, förstås!
2. Ja, se Lotta!
3. Lotta är sig lik
4. Skärp dig, Lotta!
5. Lotta slår till
6. Fara på taket, Lotta!
7. Vilken skiva, Lotta!
8. Skriv upp det, Lotta!
9. Rena snurren, Lotta!
10. Se dig  för, Lotta!
11. Bra gissat, Lotta!
12. Platt fall, Lotta!
13. Rena mörkret, Lotta!
14. Hejda dig, Lotta!
15. Full fart, Lotta!
16. Arma Lotta!
17. Vilken fullträff, Lotta!
18. Håll masken, Lotta!
19. Lotta i topp
20. Var glad. Lotta!
21. Vilken vals, Lotta!
22. Festligt, Lotta!
23. Vilken tur, Lotta!
24. Alla tiders Lotta
25. Rena karusellen, Lotta!
26. Ge aldrig upp, Lotta!
27. Mitt i prick, Lotta!
28. Lotta går till sjöss
29. Det spökar, Lotta!
30. Lotta går till väders
31. Heja Lotta!
32. Toppen, Lotta!
33. Fyndigt, Lotta!
34. Full rulle, Lotta!
45. Det ordnar sig, Lotta

På Marikas bokdagbok kan du läsa mer om Lotta-böckerna.

onsdag 13 augusti 2014

Tams svåra prov av Jo Salmson

Det här är den andra delen i en serie som man bör läsa i rätt ordning. Om du inte har läst den första boken Tam tiggarpojken rekommenderar jag att du börjar med den innan du läser den här.

Tam har tack vare Sky, den yngsta av de åtta drakarna, gått från att vara tiggarpojken till drakriddarlärling. När Sky hade kommit med honom och sagt att hon vill att han skulle bli drakriddare hade kungen inte kunnat säga nej. Men för att Tam verkligen ska få bli drakriddare måste han klara ett prov. Alla de andra drakriddarlärlingarna kommer från förnäma familjer och har gått i skola tidigare och hört om drakarna hela sina liv. Dessutom har de bestämt sig för att motarbeta Tam så mycket de bara kan. Tam är verkligen orolig för att han ska svika Sky genom att misslyckas på provet.

Jag läste den här boken på min läsplatta genom mitt abonnemang på Readly. Man kan köpa den som inbunden (cdon, adlibris, bokus) eller ebok (bokus, cdon, adlibris).

Böckerna i serien om drakriddarna:
Tam tiggarpojken
Tams svåra prov
Jakten på Tam
Tam i drakarnas stad
Tam och drakupproret
Tam och nydraken

Böckerna i serien drakarnas öde:
Stjärnstenen
Draksången

Böckerna serien om Maro:
Kungen kommer!
Skuggan och draken
Ett hjärta av is
I drottningens namn

Böckerna i serien om häxfolket (också av Jo Salmson):
De stulna barnen
Fly Sol, fly
Magiska krafter
Folket som försvann

söndag 10 augusti 2014

Undetected av Dee Henderson

Det här är den tredje boken i Dee Hendersons senaste serie. Jag blev förtjust i Dee Hedndersons böcker när jag läste henne serie om syskonen O'Malley. Den här serien har jag aldrig varit särskilt förtjust i. Den första boken Full Disclosure tyckte jag var urfånig och jag tyckte inte alls om huvudpersonen, Ann den perfekta. Den andra Unspoken var något bättre, vilket i det här fallet verkligen inte säger särskilt mycket, men urfånig den med. Den här boken är absolut den bästa i serien, men med den jämförelsen säger det just ingenting...

Gina Gray är ett geni. Hon har universitetsexamen i flera olika ämnen och redan vid 20 års ålder gjorde hon en upptäckt som gjorde tillvaron säkrare för USAs ubåtar. Eftersom hennes bror Jeff är u-båts kapten så har det varit viktigt för henne att på alla sätt hon kan göra hans jobb säkrare. Nu har hon precis blivit singel efter ett två-årigt förhållande och hon flyttar tillfälligt hem till sin bror. Hon kommer dit för att få lite ordning på sina tankar men med baktanken att Jeff ska få introducera några av sina singelvänner för henne. Hon är  30 år gammal och redo att träffa någon. Dessutom har hon gjort ännu en upptäckt som har potential att förändra livet för u-båtsbesättningar och hon skulle vilja undersöka om hennes idé fungerar i praktiken.

Mark Bishop är kapten på u-båten Nevada. Han är änkling sedan hans fru Melinda dog i en bilolycka några år tidigare och nu börjar han känna att det är dags att gå vidare i livet. Han skulle vilja hitta någon han kan dela sitt liv med. När Ginas bror Jeff vill att han ska bjuda ut Gina säger han dock nej. Han är för gammal för henne. Det skulle aldrig gå bra. Istället introducerar Jeff sin vän Daniel Field som är den perfekta gentlemannen. Han är helt enkelt perfekt på alla sätt och vis. Han och Gina börjar dejta och snart verkar det som om att det kommer att förlova sig. Då kommer Mark på att han är kär i Gina och han börjar visa sitt intresse på alla sätt han kan.

Jag tyckte att den här boken var lite konstig för i de flesta andra böcker Dee Hendersson har skrivit har en trillerliknande intrig och en kärleksberättelse. Det här var bara en kärleksroman. Daniel och Mark är perfekta gentlemän till och med när de är intresserade av samma kvinna. Vem du än väljer så kommer vi fortfarande vara vänner. Må bästa man vinna. Verkar lite otroligt... Att introducera Daniel och göra det till ett triangeldrama verkar helt onödigt när vi genom att läsa baksidan och titta på framsidan inser att Gina och Mark kommer att bli ihop. Den komplikationen gjorde dock att vägen dit blev lite mer intressant. Boken var väl okey, men det är bara en kärleksroman inget annat. Om du ska läsa något av Dee Henderson rekommenderar jag att du läser hennes böcker om syskonen O'Malley. Och låt för all del bli att läsa de första två böckerna i den här serien.

Jag läste den här boken på min läsplatta. Man kan köpa den som inbunden (bokus, cdon), pocket (cdon, adlibris, bokus) eller ebok (bokus, cdon, adlibris).

Böckerna i den här serien:
Full Disclosure
Unspoken
Undetected
Taken

Andra böcker som jag läst av Dee Henderson:
Jennifer: An O'Malley Love Story
Danger in the Shadows (prequel)
The Negotiator
The Guardian
The Truth Seeker
The Protector
The Healer
The Rescuer
True Devotion

torsdag 7 augusti 2014

Tio böcker jag är tacksam att jag läste som barn. 4. Sju syskon avEthel Turner

På olika bloggar går nu en utmaning som heter hundra dagar av tacksamhet. Eftersom den här bloggen handlar om böcker så tänker jag skriva om tio böcker som jag är tacksam över att jag fick läsa som barn.

4. Sju syskon
Jag hittade en gammal skolbok från mellanstadiet där jag tydligen skrivit upp böcker jag läst och vad jag tyckte om dem. Sedan har min ambitiösa lärare tydligen låtit mig välja en bild ur boken och kopierat den så att jag kunde klistra in den. (Imponerande för vilket meck att göra det varenda gång en av ens 25 elever läser ut en bok...) Här i hittade jag sju syskon. Tydligen gick jag i 4:an första gången jag läste den och jag tyckte om den redan då. Jag kom sedan att läsa om den och de båda andra böckerna i serien regelbundet under min uppväxt.

Boken handlar om en syskonskara på sju barn. De sex äldsta Meg 16 år, Pip 14 år, Judy 13 år, Nell 10 år, Bunty 6 år och Lillan 4 år har samma mamma, men efter att hon dog gifte deras pappa kaptenen om sig med Esther som nu är 20 år gammal och mamma till det yngsta barnet i barnaskaran, Generalen 1 år. Pappa Kaptenen är en inte särskilt närvarande far som tycker att hans barn ska synas inte höras och att de ska uppföra sig väl. Men i ett hem med sju aktiva barn händer det hela tiden saker och man kan ju inte påstå att barnen direkt är under i gott uppförande... Särskilt Judy är en trubbelmakerska som får infall efter infall och aldrig tar sig tid att tänka efter före. 

När de efter en katastrofal middag där de uppfört sig så illa att Kaptenen bestämt att de som straff ska missa pantomimen uppmanar deras styvmor Esther dem att uppföra sig så väl som bara möjligt så ska hon försöka få deras far att ändra sig. Utan att avslöja för mycket kan vi säga att de var och en för sig misslyckades med att imponera på sin far med änglalikt beteende.

Så en dag går Judy för långt i sina infall och Kaptenen bestämmer sig för att enda sättet att få in henne på rätt väg är att sända iväg henne till internatskola. Esther, Judy och de andra barnen bönfaller honom att ändra sig, men det tjänar inget till och Judy skickas bort. Judy är dock inte lätt att kuva. Hon rymmer från skolan och lyckas ta sig hem till syskonen på ett hemligt besök. Hon vet dock att hon inte kan stanna så länge om hon vill undgå upptäckt, men njuter ändå av sin tid hemma. Tyvärr kommer hennes far på att hon är där, men precis när hon ska skickas tillbaka i vanära och inte ens få komma hem på loven visar det sig att hon är allvarligt sjuk och hon får stanna kvar hemma.

Boken slutar hemskt sorgligt och just slutet på den här boken hade jag svårt att förlika mig med. 

Böcker av Ethel Turner:
Sju syskon
Stora syster 
Stora syster som gift

Böcker jag är tacksam att jag läste som barn:
1. En liten prinsessa av Francis Hodgson Burnett
2. Narnia-böckerna av C.S. Lewis
3. Hemlängtan av Michelle Magorian
4. Sju syskon av Ethel Turner
5. Gullivers resor av Jonathan Swift
6. Robinson Crusoe av Daniel Defoe
7. Emily av L.M. Montgomery
8. Den stora hemligheten av Patricia M St John
9. Det lilla huset på prärien av Laura Ingalls Wilder
10. Unga Kvinnor av Louisa May Alcott

Man kan inte köpa den här boken ny på svenska men på engelska heter den Seven Little Australians och finns som häftad (adlibris, bokus, cdon) inbunden (bokus, cdon, adlibris) eller ebok (gutenbergprojekt, bokus, cdon).

måndag 4 augusti 2014

Carl Philip - Prinsen som inte fick bli kung av Johan T Lindwall

Jag har tidigare läst Johan T Lindwalls böcker om Victoria och Madeleine. När jag såg att den här boken hade kommit ut lånade jag den på biblioteket.

Carl Philip är absolut den av kungabarnen som hållit lägst profil. Han har inte synts så mycket i officiella samanhang och inte heller varit så omskriven i pressen. Det här är en beskrivning av Carl Philips liv så här långt.  

När Carl Philip föddes så var han kronprins. Detta skulle dock komma att ändras. 1 januari 1980, när Carl Philip var 7 månader gammal, ändrades tronföljden så att det äldsta barnet oavsett kön blev tronarvinge. Kungen var helt emot denna förändring och sa under ett besök i Chicago: "Män är bättre monarker än kvinnor, en kvinna är mer känslobetonad och har starkare familjeband. Hon får det svårare än en man skulle ha fått." S. 28 Det var dock inte kungen som bestämde detta utan Sveriges riksdag och jag är övertygad om att Carl Philip tackar sin lyckliga stjärna för att han slapp bli kung. En roll som han knappast skulle känna sig bekväm i. 

Carl Philip har precis som sin storasyster Victoria och kungen dyslexi, men eftersom man hittat bra sätt att hjälpa Victoria fick Carl Philip snabbt samma hjälp som hon. Man hade redan vanan inne och eftersom Victoria hade samma problem blev det inte en så stor sak för Carl Philip. Han har lyckats ta flera högre utbildningar trots sin dyslexi. Han är officerare i försvaret, utbildad i design och lantbruk. 

Den här boken berättar om hans skolgång, konfimationslägret som gick fel och tiden på internatskola. Det står även en hel del om hans flickvänner först Emma Pernald, som han var tillsammans med i över 10 år, och sedan Sofia Hellqvist. Johan påstår att Carl Philip mötte starkt motstånd när han ville få Sofia godkänd som flickvän, men av det som han skriver ser jag inte att Sofia har haft särskilt starkt motstånd. Det verkar som det gick MYCKET lättare för honom att få Sofia godkänd än det gick för Victoria med Daniel. Han är den förste av kungabarnen som bott sambo officiellt innan han varit förlovad, Sofia har fått följa med familjen i officiella samanhang innan förlovning osv. 

Jag tyckte att den här boken var helt okey, men det känns som att Johan har haft svårare att hitta fakta om Carl Philip än om hans systrar. Boken är snäll och tecknar en sympatisk bild av prinsen. (Där emot tycker Johan inte om kungen.) Jag tycker att titeln kan vara lite missvisande för man kan få intrycket att Carl Philip på något sätt sörjer över att han inte fick bli kung. men som Johan själv säger: "Boken om Carl Philip är den som faktiskt har varit allra mest speciell att skriva. Han är utan tvekan den i kungafamiljen som vi fram till i dag har vetat allra minst om. Det har varit ett mödosamt och tidskrävande arbete att försöka teckna bilden av prinsen som egentligen aldrig har velat vara prins och allra minst bli kung." S. 317

Jag lånade den här boken på biblioteket. Man kan köpa den som inbunden (adlibris, bokus, cdon).

Andra böcker av Johan T Lindwall:
Victoria : prinsessan privat
Victoria: prinsessa och mamma
Madeleine : prinsessan privat

fredag 1 augusti 2014

A Change of Heart av Philip Gulley

Den här boken handlar om Sam Gardners femte år som pastor i sin hemstad Harmony. Veckan innan bröllopet som hela stan har väntat på och sett fram emot räddar Sam och Deena livet på Dale Hinshaw.  Det visar sig att Dale har problem med hjärtat.

Deena Morrison ska äntligen gifta sig med Dr Dan Pierce. Det är en händelse som hela staden involverar sig i. De har till och med lagt in en ny matta i kyrkan. När det visar sig att de kommer att ha vigseln bredvid Miriam och Ellis Hodges damm är det till en början några sura miner, men eftersom hela stan är involverade i bröllopet på ett eller annat sätt läger sig de upprörda känslorna ganska snabbt. Sam viger dem. Miss Rudy, stadens 77- åriga bibliotekarie, är Deenas enda tärna till marskalkens stora förtret. Han hade hoppats på att tärnan skulle vara yngre, vacker och intresserad av honom... Bröllopet går bra och allt är romantiskt och underbart tills Dale kollapsar. De tar honom till sjukhuset där han får beskedet att bara en hjärttransplantation kan rädda hans liv.

För fem år sedan gav Ellis och Miriam alla pengar de hade till Ellis alkoholiserade bror Ralph och hans lika alkoholiserade fru Sandy för att de skulle försvinna och lämna sin dotter Amanda hos dem. Sedan dess har de tagit hand om Amanda som verkligen blommat upp. Nu är Amanda 17-år och hennes föräldrar är tillbaka. De har tagit itu med sina liv och är inte längre alkoholister. De har jobb och vill inget hellre än att ställa allt till rätta och återuppta kontakten med Amanda. Undan för undan lyckas de övertyga alla, utom Ellis, om att de verkligen är förändrade. Ellis vägrar tro något gott om sin bror och vill inte ha något med honom att göra. Det leder till splittring i familjen särskilt Amanda får det svårt när hon måste välja mellan sina föräldrar och Ellis. Miriam är vansinnig, men ingenting som någon säger har den minsta effekt på Ellis. Han är bara förvånad över att hans bror lyckats lura alla andra...

Men så kommer "a change of heart". Dale får bokstavligt talat ett nytt hjärta, vilket tyvärr inte förändrar hans hjärta som fortsätter att vara lika lagiskt och dömande som alltid. För Ellis inträffar istället något som leder till att han får upp ögonen för sin brors förändring. Detta leder till att Ellis ber om förlåtelse för hur han behandlat sin bror och de försonas.

I slutet av boken säger Ellis: "Sometimes we make our minds up about people and think we have them all figured out, then they go and do something and it changes our minds toward them. But then other times folks change and we don't believe it, and it causes a lot of hurt. And well, I guess what I want to say is that some people change and we need to be grateful for that and reach out to them while we still can." Sida 243

Jag tyckte att boken var helt okey.

Den här boken kan man köpa som inbunden (bokus, adlibris, cdon) eller ebok (bokus, cdon).

Böckerna om Harmony:
Home to Harmony
Välkommen till Harmony
Signs and Wonders
Christmas in Harmony
Life Goes on
A Change of Heart
The Christmas Scrapbook
Almost Friends