måndag 21 april 2014

Liljecronas hem av Selma Lagerlöf

Lilljäntan från Koltorp är en envis flicka och när hon och hennes mamma och lillebror äntligen ska få komma iväg på det årliga julkalaset i Nygård som hon sett fram emot hela året tänker hon inte låta det värsta blåsvädret i mannaminne hindra henne. Hon lyckas också genom sin stora envishet ta sig dit och få sin lillebror och mamma med sig. Detta imponerar på den nya frun i prästgården som erbjuder henne plats på Lövdala och redan samma dag åker lilljäntan med till Lövdala för att börja sin nya tjänst.

Sedan hans fru dog har prästen på Lövdala i många år levt ensam tillsammans med sin dotter Maja Lisa. De båda har haft det bra tillsammans. Att Maja Lisa var sin fars stora stolthet och glädje var det ingen som tvivlade ett ögonblick på. Men så för ungefär ett halvår sedan gifte han om sig och allas deras tillvaro förändrades. Maja Lisa tycker att det är som att all trivsel försvunnit från Lövdala men det hon tycker är värst är att hennes far inte tycks bry sig om henne längre och att han har blivit så svag. Hon gör sitt absolut bästa för att inte oroa far även om det innebär att hon helt tvingas böja sig under sin styvmors nycker.

Lilljäntan blir genast förtjust i Maja Lisa och de blir goda vänner, men till sin förtvivlan blir lilljäntan gång på gång lurad av prästfrun att avslöja saker för henne som gör att hon kan göra livet svårare för Maja Lisa. Allt som Maja Lisa har tyckt om att göra tar hon i från henne och hon gör sitt absolut bästa för att skilja Maja Lisa från alla som bryr sig om henne och vill henne väl. Dessutom har hon storslagna planer för sin man och Maja Lisa är säker på att hon hon lyckas övertala kära far att göra henne till viljes så kommer det alldeles att ta knäcken på honom. Men vad kan hon göra och vem kan hjälpa henne?

De här är en askungesaga och den är bitvis ganska förutsägbar och några trådar blir hängande i luften. Hur gick det egentligen för pastor Liljecrona? Men jag tycker om den. Maja Lisa tycks bitvis bara sitta och vänta på att någon ska komma och rädda henne, men i vissa situationer är hon både stark och modig och kan se med humor på tillvaron. När man kan se med lite humor på det som händer så blir det aldrig helt melodramatiskt, bittert eller tyck synd om mig.

Jag lånade den här boken från elib och läste den på min läsplatta, men jag har den även i bokhyllan. Man kan även köpa den som häftad (cdon, adlibris) eller ebok (bokus, cdon, adlibris).

Andra böcker av Selma Lagerlöf:
Jerusalem

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar