måndag 10 september 2012

Vad är pengar av Andreas Cervenka

Jag lånade hem den här boken till min läsplatta från Järfälla bibliotek, men man kan även köpa den som e-bok på adlibris eller bokus.

Hela innehållet i den här boken utom inledning och avslutning har tidigare varit publicerat i SvD. Jag kände därför igen en hel del i den här boken, men det blir lite annorlunda när man får det samlat så här. Det tar inte många sekunder att konstatera att Andreas Cervenka är, lindrigt sagt, negativ till den Europeiska ekonomin. Jag har ingen utbildning i ekonomi men håller med om att det är galet att det ekonomiska systemet är så svårt att förstå sig på för en lekman. Jag tror inte att det finns någon som kan säga att han/hon verkligen förstår hela det ekonomiska systemet och det känns lite otäckt.

I ett kapitel skriver han om det absurda i att något företag i sin reklam går ut med ett nummer som man kan ringa för att få veta att om man är kund hos dem. Det riktigt absurda är att ingen tycker att det är konstigt när det gäller pensionsbolag. Jag är en av dem som har gett upp eftersom jag inte vet ens vart jag ska börja göra efterforskningar för att ta reda på vilken pensionsförvaltare som är bäst. Måste det verkligen vara så komplicerat att banktjänstemännen knappt själva förstår vad det är de säljer?

Det var intressant att läsa om vad pengar är, även om jag inte blev så mycket klokare. Han tar också upp skuldkrisen (både för stater och privatpersoner) med billiga pengar. Bankernas roll och staters och bankers ömsesidiga beroende av varandra. Han har en bra poäng i att det är lätt att ta stora risker när man vet att staten går in och räddar banken om det går allt för fel.

Det ointressantaste avsnittet var det om bonusar. Kort sammanfattning: bonusarna är löjligt höga och dåligt kopplade till arbetsinsatsen. Jag håller med. Ingen borde tjäna 110 miljoner och dessutom ha en löjligt hög fallskärm som de får del av även om de blir avskedade (?!), men det var lite repetitiv läsning.

Det här var en intressant bok även om den ger lite domedagsvibbar. Om du är intresserad av att läsa mer av Andreas Cervenka så bloggar han på SvDs hemsida.

Andra böcker av Andreas Cervenka:
Vad gör en bank?

Om du är intresserad av att läsa mer om samma ämne rekommenderar jag Björn Elmbrants bok Europas stålbad.  

1 kommentar:

  1. Är det nu hög tid för att i Sverige - inför riksdagsvalet 2014 - att bilda ett 12-TUSENKRONORSPARTI ?

    SvaraRadera