måndag 24 september 2012

The Sacred Diary of Adrian Plass Aged 37 ¾ av Adrian Plass

Det här en av mina gamla favoriter. Jag köpte den ny på engelska 1998 i upplagan som ni ser här till höger med tre böcker i en. Att det blev just den boken berodde på två saker, att den var billigast (betydde mycket eftersom jag inte hade särskilt mycket pengar då) och att den innehöll en bok som inte finns på svenska (The Theatrical Tapes of Leonard Thynn). Sedan dess har jag på loppis/second hand köpt den även på svenska. På svenska heter den "Adrian Plass he(m)liga dagbok".

Den här boken kan inte ha varit helt lätt att översätta eftersom den innehåller en hel del ganska lokala och tidsbundna skämt samt Geralds anagram. Jag förstår inte många av anagrammen och jag har studerat engelska på universitetsnivå...

Adrian Plass är en vanlig kristen som kämpar med att få sitt liv och sin tro att gå ihop. Han har har en klok och jordnära fru som heter Anne och en tonårsson som heter Gerald.

Adrian är kämpar med samma saker som de flesta andra kristna t.ex. det här med bönelivet. Han läser någon bok eller hör en predikan och blir jätteinspirerad att be två timmar varje kväll, men det är inte alltid så lätt att genomföra det han tänkt i praktiken...

"Really, truly, honestly, did intend to pray tonight. Got caugth up in a long Albanian film with sub-titles, set in a kitchen. Kept thinking something was going to happen, but it never did, and suddenly the film finnished." page 125

Vi får följa Adrians kamp och alla hans missförstånd och misstag. De är ofta komiska som när han övar sin tro som ska flytta berg på ett gem och hans familj står utan för dörren och undrar vad han gör. Eller när han rekommenderar en bra oskyldig film utan något stötande i till en lättstött person i kyrkan och på Adrians inrådan tar han med sig en hel grupp till den biografen. Det är bara det att Adrian inte har kollat upp att de fortfarande visar den filmen.

Vi får även vara med de gånger då Adrian faktiskt lyckas göra precis rätt sak i rätt tid till exempel när hans arbetskamrat Glander berättar att han har sett Adrians vän Leonard Thynn full och upplockad av polisen.

   "For one, awful, dark moment, was about to say that Leonard wasn't all that close a friend, and the rest of us in church weren't like that, but suddenly thought of Anne and Gerald and Kitty and Leonard and Jesus, all waiting to hear what I'd say.
   I said, 'I did know about that, Everett. Leonad's one of my best friends, so I hear most about of what happens to him. He´s got a problem with drink . I've got problems with getting things twisted up and making misstakes. All of us in the church have got problems. We're not very good people, but God keps on forgiving us. Does anyone forgive you for what you do, Everett?'"

Jag tycker om den här boken den tar upp problem och funderingar som många kristna har på ett humoristiskt sätt. Den fortsättes av Andromedas brev och The Theatrical Tapes of Leonard Thynn.

Man kan köpa den här boken på engelska på bokus eller adlibris. Libris har dessutom gett ut den på svenska i en ny upplaga i år.

Böckerna i den här serien:
Adrian Plass he(m)liga dagbok
Andromedas brev
The Teatrical Tapes of Leonard Thynn
Adrian Plass ännu he(m)ligare dagbok
Adrian Plass he(m)liga turnédagbok
Adrian Plass and the Church Weekend

Andra böcker av Adrian Plass:
En utomjording i S:t Wilfred

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar