lördag 8 september 2012

Om dom bara kunde tala av James Herriot

Det här är den första av åtta böcker som James Herriot skrivit om sitt arbete som veterinär i Yorkshire på den engelska landsbygden. Den är halv självbiografisk hans arbete som veterinär ligger till grund för den och händelser som han själv varit med om. Av någon anledning har de i den här pocket versionen valt att lägga den andra boken han skrev (Alla mina fyrfota vänner) först och hans första bok (Om de bara kunde tala sist). Det gör inte så mycket eftersom man utan problem kan läsa dem i den ordningen, men jag tycker ändå att det är irriterande.

År 1937 var James färdigutbildad veterinär. Det var en tid innan en stor omvälvning. Bara några år senare skulle det komma mediciner som skulle förändra veterinäryrket i grunden.Det var också en tid av stor arbetslöshet bland veterinärer och som helt nyutbildad var det inte alls säkert att han överhuvudtaget skulle lyckas få något veterinärjobb. Han blir därför mycket glad när han får komma på intervju för jobbet som veterinärassistent till Siegfried Farnon i Yorkshire. Det blir dock lite av ett antiklimax när det visar sig att Siegfreid har glömt bort att han skulle komma, men trots detta slutar det med att James får jobbet.

Här får vi sedan följa honom i hans jobb. Det dröjer inte länge innan James trivs så bra att han helt glömmer bort att han en gång tänkt sig en praktik i en stad där han bara skulle jobba med smådjur. Vi får möta många av de djur han behandlar och inte minst deras ägare. Mrs Pumphery är en av de mest minnesvärda. Hon har en pekineser, Tricki, som hon skämmer bort något otroligt. James blir utnämnd till farbror åt Tricki en titel han bär med glädje när han inser vilka fördelar den positionen medför.

Livet på praktiken blir heller aldrig tråkigt. Siegfreid är en bra chef även om han har några irriterande egenskaper. Hans otroligt dåliga minne är en av dem och hans förmåga att först insistera på en sak och när James sedan gör som han sagt insistera på motsatsen är en annan. Dessutom dyker Siegfrieds yngre bror Tristan, som studerar till veterinär, upp och ger dem ökad spänning i tillvaron.

Boken tycks inte finnas att köpa på svenska längre, men på engelska heter den "If Only They Could Talk" och finns att köpa på adlibris eller bokus. På bokus kan man köpa den som ebok också.

Böckerna om James Herriots tid som veterinär heter:
Om de bara kunde tala
Alla mina fyrfota vänner
Nästan bara rara djur
I vår Herres hage
Den flygande veterinären
Yorkshire i mina drömmar
Vår Herres folk och fä
Mellan himmel och jord

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar