torsdag 1 juni 2017

Hur du stjäl en potatis av Cressida Cowell

Det här är den fjärde boken om Hicke Hiskelig Halvulk III son till hövdingen för stammen De Håriga Huliganerna. Tyvärr är Hiske inte riktig hövding material. Han är inte den mest råbarkade, den största eller den elakaste av pojkarna i sin stam utan istället den de andra retas med. Han och de andra unga pojkarna i stammen befinner i slädar på isen på väg från Dräggö till Rackarrike under ledning av sin lärare Gape Rapkäft när den här boken börjar. I Rackarrike ska de skjuta så många Småfläckiga Snöspettar de kan samtidigt som de åker utför Rackarfjället.

För Hicke och hans bästa vän Fickfot går det inte så bra. De lyckas inte skjuta en enda Snöspetta däremot blir det tydligt att det är något fel på Fiskfot. Han nyser och har frossa och när de stöter på några av Rackarrikes invånare Hysteriker, så går Fiskfot till attack istället för att fly. På något sätt lyckas de ta sig där ifrån med livet i behåll och med en hel del nya fiender. Hicke är fast besluten att aldrig återvända till Rackarrike igen.

Men Hicke är övertygad om att det är något allvarligt fel på Fiskfot. Dagen där på under Pucky-påkmatchen blir detta ännu mer uppenbart när Fiskfot förolämpar först Gape och sedan hövdingen. Hicke lyckas släpa med sig honom till Gamle Rynke som är den medicinskt mest kunnige mannen i stammen. Han upplyser dem om att Fiskfot blivit biten av den farliga Giftingen och kommer att dö om inte Hicke lyckas hitta och komma tillbaka med motgiftet innan tiden är ute. Tyvärr är motgiftet potatis och den enda potatisen i hela övärlden tillhör Råbert Rådbråke, Hysterikern som Hicke och Fiskfot blev osams med i Rackarrike.

Mot allas inrådan beger sig Hicke därför till Rackarrike i jakt på potatisen. Med sig har han Kamakatiz och sin drake Tandlöse, på vad som verkar vara ett helt hopplöst uppdrag.

Den här boken var ganska bra och lite kul, men inte den bäst i serien.

Böckerna om Hicke:
Hur du tränar din drake
Hur du blir pirat
Hur du pratar med drakar
Hur du stjäl en potatis
Hur du blir en riktig hjälte
Hur du (nästan) korsar Atlanten
Hur du krossar en drakes hjärta
Hur du stjäl en drakes svärd
Hur du stjäl en drakjuvel

Man kan köpa den här boken som inbunden (adlibris, bokus, cdon) eller ljubok (bokus, cdon, adlibris).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar