onsdag 7 juni 2017

All Right, Jeeves! av P. G. Wodehouse

Det här är en av många böcker om Bertie Wooster och hans betjänt Jeeves. Bertie har precis kommit hem från en semester i Cannes tillsammans med sin faster Dahlia och hennes dotter Angela och har med sig ett klädesplagg som Jeeves inte tycker är lämpligt att ha på sig nu när han inte är på semester. När Bertie dessutom upptäcker en av hans skolkamrater, Gussie Fink-Nottle, är kär i Madelene Bassett och kommit förbi för att få råd av Jeeves när han varit borta blir han lite förolämpad. Han för klarar att han minsann kan ge lika bra råd som Jeeves kan. För att bevisa detta tar han över rådgivningen.

Ganska snart sätts hans rådgivning på prov när Gussie helt sabbat Jeeves plan för att han skulle kunna fria till Madelene. Gussie är förtvivlad eftersom hon har åkte för att besöka vänner som han inte känner på landet. Det låter till en början som en svår nöt att knäcka, men så får Bertie höra att Madelene är vän med hans kusin Angela och har åkt till Brinkley Court för att besöka henne. Då bjuder han helt enkelt dit Gussie och litar på att de romantiska omgivningarna och all tid de kommer att få tillsammans kommer att lösa problemet.

Då får han ett telegram från faster Dahlia. Angela har gjort slut med sin fästman Tuppy Glossop. Bertie beger sig genast till Brinkley Court han med för att hjälpa till att återförena dem. Det som Bertie trott skulle vara en enkel sak visar sig dock vara mycket svårare än han trott. Dessutom visar det sig att Gussie är så blyg och ovan vid kvinnor att han inte kommer sig för att fria ens när han vet att Madelene är kär i honom istället ägnar han sin ensamma promenad med Madelene åt att prata om ödlor. Bertie blir lite uppgiven när han hör detta men så kommer han på en plan. Bertie ordnar biffen tänker han.

Det här är en vanlig förväxlings roman av Wodehouse. Ett tag är alla (även Bertie) förlovade med fel person och Bertie känner sig tvungen att trots att rådfråga Jeeves, som lyckas lösa hela situationen. Småtrevlig och lättsam läsning.

Andra böcker av P.G. Wodehouse:
Jeeves och feodalandan
Golfhistorier
Oss golfare emellan

Jag laddade ner den här boken som inläst från LibriVox där privatpersoner läst in böcker på vilka upphovsrätten gått ut. Jag uppskattade inläsningen av Mark Nelson mycket. Man kan även ladda ner den gratis som ebok från Project Gutenberg. Man kan inte köpa den här boken ny på svenska men på engelska heter den Right Ho, Jeeves och finns som inbunden (adlibris, bokus, cdon), pocket (cdon, bokus, adlibris) eller ebok (bokus, cdon, adlibris).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar