söndag 4 juni 2017

Katitzi i ormgropen av Katarina Taikon

Det här är den tredje boken om Katitzi som nu har hunnit bli nio år. Hennes mamma dog när hon bara var nio månader så hon bodde ett tag i fosterhem och sedan på barnhem innan hon vid sju års ålder kom tillbaka till sin pappa och styvmor (som de kallar för tanten. Där har hon även sina äldre helsyskon Paul, Rosa och Lena och tre yngre halvsyskon, två tjejer 5 och 3 år gamla och en pojke på 1 år. Rosa har precis gift sig och flyttat hemifrån. Katitzi saknar henne jättemycket! Rosa var den som tog hand om henne, lite som en mamma.

De bor fortfarande i Norrland där pappa och Paul jobbar i skogen. Så en dag när Katitzi är med Paul i skogen ramlar hon ner i en grop full med ormar. Det går bra och hon blir inte biten, pappa säger att hon är född under en lycklig stjärna, men hennes pappa säger att det är ett dåligt omen och bestämmer att familjen ska flytta.

De flyttar till Stockholm och får slå läger i Södertälje. Pappa säger uttryckligen ifrån att Katitzi inte får gå runt hemma hos deras grannar, men ändå är det precis detta som Katitzi gör och med sin vanliga tur hittar hon genast vänner. Katitzi och Lena får faktiskt börja skolan i den här boken. Den biträdande rektorn tar in den och när den riktige rektorn kommer tillbaka så slänger han ut dem igen.

Katitzis styvmor som hon kallar tanten är inte snäll mot Katitzi eller hennes syskon, men eftersom Katitzi säger emot henne och står på sig så är det hon som får mest stryk oftast utan någon som helst anledning. I slutet av den här boken bestämmer hon sig för att rymma hemifrån efter att hennes styvmamma slagit henne.

I den här boken får vi svar på några saker som jag undrat över. Varför är Katitzis pappa så rädd för att bli utvisad och varför får de inga ransoneringskuponger? Här får vi veta att Katitzis pappa flyttat till Sverige som vuxen och kom in i landet genom att muta en gränsvakt. Han är alltså en papperslös invandrare. Vilket förklarar både hans rädsla för utvisning och att de inte får några ransoneringskuponger.

Böckerna om Katitzi:
Katitzi
Katitzi och Swing
Katitzi i ormgropen
Katitzi rymmer
Katitzi, Rosa och Paul
Katitzi i Stockholm

Man kan köpa den här boken som inbunden (adlibris, bokus, cdon), ebok (bokus, cdon, adlibris) eller ljudbok (cdon, adlibris, bokus).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar