onsdag 2 mars 2016

Djungeldoktorn möter ett lejon av Paul White

Det här är den sjätte boken om djungeldoktorn. En natt när djungeldoktorn och hans närmsta medarbetare, Daudi, är ute och går ser de färska spår efter en strid med ett lejon. Eftersom de förstår att mannen som dödade lejonet blivit svårt skadad så följer de spåren till den närmsta byn för att se om de kan hjälpa till. De hittar en svårt skadad man som svävar mellan liv och död. Med hjälp av sina skjortor och det material de kan få tag på behandlar de provisoriskt hans sår så att han ska överleva färden till sjukhuset. Väl där inser doktorn att om mannen verkligen ska ha en chans att klara sig behöver han få en blodtransfusion. De frågar hans släktingar om någon av dem kan ställa upp, men ingen vill. Det är inte sed i området och man vet inte vad det innebär. Men en grupp unga kvinnor som utbildar sig till lärare är på besök på sjukhuset en av dem Perisi frågar om hon kan ge blod. Det visar sig att hon matchar och hennes blod räddar Simbas liv.

Simba blir kvar på sjukhuset ett bra tag både på grund av sina skador efter striden mot lejonet, men även för att behandla en ögonsjukdom han drabbats av. Dagen kommer då Simba kan lämna sjukhuset igen fullt frisk. Då har han även fått höra om Jesus. Han kommer tillbaka igen ett år senare med presenter och pengar till sjukhuset och fint tyg till Perisi som gav honom blod. Simba har gett sitt hjärta åt Jesus men också blivit kär i Perisi. Det visar sig att Perisi älskar Simba också men hon vill se mer av vilken sorts man han är innan hon lovar något. Då bestämmer sig Simba för att flytta till den mest hedniska byn i området för att där visa på ett annat liv.

Efter ett tag börjar det komma patienter till sjukhuset från den byn. Simba har berättat om att de kan bli botade där och trots att byns ledare inte vill att de ska gå till sjukhuset vågar några få trotsa dem. Samtidigt kommer Perisis pappa som övergav henne i bushen när hon var lite tillbaka. Sedan hon blev övergiven har Perisi bott på missionens skola och hade inte den funnits så hade hon inte överlevt. Nu har han kommit tillbaka för att gifta bort henne till högstbjudande och Perisi löper till sin och Simbas stora förtvivlan risken att bli tredje hustrun till en äldre och mycket hednisk hövding.

Då blir Perisi mycket sjuk och hellre än att riskera att betala hemgift för en död fru så tar hövdingen tillbaka sitt erbjudande och Simba kan få gifta sig med henne om hon tillfrisknar vilket hon mot all förmodan gör. Det blir en glädjens dag när Simba och Perisi äntligen kan gifta sig med varandra.
   "Det blev en kort paus, och med ett leende över sitt vackra ansikte vände sig Perisi mot Simba, som log tillbaka mot henne, och sade långsamt och klart: - Jag vill!" s136

Jag tycker om den här boken. Den är spännande och kärlekshistorien mellan Simba och Perisi är söt. Däremot tycker jag inte om framsidan för på den ser de båda så gamla ut. Jag har därför lagt till den sista illustrationen i boken som jag tycker betydligt bättre om.

Böckerna om djungeldoktorn:
Djungeldoktorn
Djungeldoktorn på Safari
Djungeldoktorn opererar
Djungeldoktorn på krigsstigen
Djungeldoktorns fiender
Djungeldoktorn möter ett lejon
Djungeldoktorn vågar och vinner
Djungeldoktorn bland Gogofolket
Djungeldoktorn och virvelvinden
Djungeldoktorn i blickpunkten
Djungeldoktorn i närkamp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar