torsdag 26 februari 2015

De vackraste julsagorna av Elsa Olenius

Den här boken innehåller sagorna;
Julvisa av Zacharias Topelius - Det här är en kort juldikt
Stjärnöga av Zacharias Topelius - Jag tycker inte att det här är en barnsaga och den är inte heller lycklig som de flesta andra sagorna i den här boken.En man hittar en bebis och tar med henne hem till sin fru och tre pojkar. När flickan växer upp visar det sig att hon inte är som andra barn och då gör hennes fostermor något hemskt.
Trollens jul av Zacharias Topelius - Två otacksamma barn får fira jul hos trollen.
Den heliga natten av Selma Lagerlöf - Selma och hennes farmor är ensamma hemma eftersom Selma är för ung och farmor för gammal för att följa med till kyrkan på ottesång. Då berättar farmor en legend om den allra första julen.
Legenden om julrosorna av Selma Lagerlöf - Det här är inte heller en barnsaga... Den handlar om abbot Hans som en jul får följa med rövar mor till skogen och där får se något få andra har sett.
Glasfågeln av Eleanor Farjeon - Anna-Maria är en ovanligt generös flicka som får en fin julgåva och delar med sig av den.
Gumman som ville ha hustomte av Jeanna Oterdahl - En snål och bitter gumma försöker på alla sätt att få en hustomte utan att lyckas, men när hon öppnar sitt hjärta för att hjälpa någon annan då äntligen kan en tomte flytta in.
Tre små nissar av Jeanna Oterdahl - Tre nissar som gärna vill bli jultomtar men inget har att ge utom sina egna kläder lyckas sprida julglädje till några människor som verkligen behöver det.
Granen av H. C. Andersen - Sorglig berättelse om en julgran.
Hur vi firar jul i Bullerbyn av Astrid Lindgren - Idyllisk skildring av julfirandet i Bullerbyn.
Pelle flyttar till Komfusenbo av Astrid Lindgren - Pelle blir orättvist anklagad och bestämmer sig för att flytta hemifrån.
Julklappståget - Ett julklappståg behöver hjälp för att ta sig fram till barnen i en by på andra sidan berget. De stora, starka och fina loken vill inte hjälpa till, men så kommer det ett litet lok som är villigt att hjälpa.
När Putte hämtade julen av S. Schiöler - När julen aldrig vill komma bestämmer sig Putte för att han ska ge sig av för att hämta den.
Vill Vall i Velom av S. Schiöler - En vuxen son får hjälp att få ordning på sina prioriteringar.
Lille Viggs äventyr på julafton av Viktor Rydberg -  Lille Vigg får lära sig en läxa om förnöjsamhet.
Snickare Anderssons jul av Alf Prøysen - När tomten går hem till snickare Anderssons familj så får snickare Andersson gå hem till tomtens familj.
Tomtarna och skomakaren av Bröderna Grimm - Några hustomtar hjälper en fattig skomakare och han bestämmer sig för att återgälda deras vänlighet.
Tomten i leksaksfönstret av Elsa Beskow - En  tomte råkar misstas för en docka och skickas iväg till stan för att säljas i en leksaksaffär. Jag hade en kollega en gång som hade den här sagan som favoritsaga och hon läste alltid den för sina klasser.
Staffan Stalledräng - sången

Den här sagosamlingen känns ganska spretig. Man bör läsa igenom sagorna innan man läser dem högt och många passar det bra att man även diskuterar efter att man läst dem.

Andra julböcker:
Barnböcker:
Den första julen av Anders och Birgitta Johansson
Den magiska julstjärnan av Kristina Reftel
Julen i mitten av Gun-Britt Holgersson
Krubban i Krokum av Kerstin Arthur -Nilsson
Löftesträdet av Geraldine McCaughrean
Jul i stora skogen av Ulf Stark

Böcker för vuxna: 
All I Have to Give av Melody Carlson
Christmas in Harmony av Philip Gulley
The Christmas Scrapbook av Philip Gulley
Visst är det jul igen! av Rickard Fuchs


1 kommentar:

  1. De vackraste julsagorna är en antologi för barn avsedd att läsas i valda delar i jultid. Jag minns många av sagorna från min barndom. De gav mig, vid sidan av Tove Jansons Vem ska trösta Knyttet" och "Vad tror du att det hände sen?" mina första verkligt starka litterära upplevelser. Bland de verk i antologin som gjorde störst intryck på mig som femåring bör särskilt framhållas Trollens Jul, Glasfågeln, Stjärnöga, Lille Viggs äventyr och, kanske allra främst, Vill Vall i Velum. Den senare var närmast förtrollande med sin kombination av mystik och språkligt egensinne. Jag är vidare ett levande, numera 65-årigt, exempel på att Stjärnöga absolut bör läsas för barn. Jag ansåg redan julen 1963 att den är ett mästerverk. Det viktigaste, förstår du, är att inte tycka för mycket, inte recensera eller censurera det som du läser för dina barn, egna eller i skolan. Läs och låt dem själva bestämma vad de tycker om. All slags s.k. politisk korrekthet är ett otyg i konst och litteratur, i synnerhet när det gäller barnböcker.
    Vänligen
    /Olof

    SvaraRadera