måndag 9 februari 2015

Fyndigt, Lotta! av Merri Vik

Det här är den 33:e boken om Lotta. När boken börjar har Lotta och Giggi precis tagit studenten och Lotta sitter uppe i den ljusa juninatten för glad och uppspelt för att kunna sova. Livet kan inte bli så mycket bättre än det är just då.

Några dagar senare bär det av till London. Den resa som Lotta och Giggi har sparat till och planerat inför så länge nu. Givetvis flyger de inte utan de tar tåget till Göteborg och sedan båt till London. På vägen hinner de hjälpa en tvillingmamma med hennes två barn och råka ut för ordentlig sjögång. I London råkar de också ut för en del äventyr. Giggi gör bort sig på Madame Tussaud, de blir inlåsta i en affär (som stänger kl halv sex! Inte underligt att de missade det...) och skrämmer slag på en inbrottstjuv, de turistar och handlar mer än de hade tänkt och egentligen har råd med. En perfekt semester med andra ord.

När de kommer hem så ska Lotta tillbringa en hel vecka tillsammans med Paul och hans föräldrar på deras sommarställe, men redan första dagen blir hon sjuk och ingenting blir som hon och Paul hade tänkt.

Resten av sommaren jobbar Lotta på Nya Journalen. Det är faktiskt ett journalistjobb, till en 19-åring utan erfarenhet, och de skickar henne bl.a. för att bevaka en släktträff och skriva ett reportage om det. Lotta lyckas dock hitta en mycket större nyhet. Giggi kommer in på läkarutbildningen på Karolinska i Stockholm så hennes framtid är utstakad, men Lotta är inte lika säker på vad hon ska göra med resten av sitt liv utan tänker ta minst ett år ledigt från allt plugg och jobba.

I den här boken mer än många andra märker man att den är skriven i en annan tid. Den gavs ut 1977. Så här beskriver Lotta t.ex. deras första intryck av London: "Mötet med staden London - mer än tusen år gammal - blev överväldigande! Allt var så stort, trafiken så väldig, strömmen av människor så brokig och så oerhörd. Det verkade som om folk från världens alla hörn hade stämt möte här i hjärtat av London. Det vimlade av mörkhyade människor - från Afrika och andra tropiska länder. Jag är rädd att Giggi och jag verkade rätt bortkomna till att börja med, när vi långsamt vandrade fram och med häpnad och intresse försökte fånga in denna sjudande världsstad." s. 28 - 29 Undrar vad Lotta skulle ha sagt om Stockholm år 2015. Dessutom verkar det som att ungdomar hade mycket lättare att få jobb på den här tiden. Man kanske kan förstå det i Giggis fall, jobb som vårdbiträde kan man få som ung och oerfaren i dag med, men Lotta som får jobb på en tidning och faktiskt får skriva artiklar och inte bara hämta kaffe. Det framstår som helt orimligt i mina ögon. Jag undrar om det verkade orimligt 1977 också.

Lotta-böcker som jag läst i utgivningsordning:
1. Det är Lotta, förstås!
2. Ja, se Lotta!
3. Lotta är sig lik
4. Skärp dig, Lotta!
5. Lotta slår till
6. Fara på taket, Lotta!
7. Vilken skiva, Lotta!
8. Skriv upp det, Lotta!
9. Rena snurren, Lotta!
10. Se dig  för, Lotta!
11. Bra gissat, Lotta!
12. Platt fall, Lotta!
13. Rena mörkret, Lotta!
14. Hejda dig, Lotta!
15. Full fart, Lotta!
16. Arma Lotta!
17. Vilken fullträff, Lotta!
18. Håll masken, Lotta!
19. Lotta i topp
20. Var glad. Lotta!
21. Vilken vals, Lotta!
22. Festligt, Lotta!
23. Vilken tur, Lotta!
24. Alla tiders Lotta
25. Rena karusellen, Lotta!
26. Ge aldrig upp, Lotta!
27. Mitt i prick, Lotta!
28. Lotta går till sjöss
29.Det spökar, Lotta!
30. Lotta går till väders
31. Heja Lotta!
32. Toppen, Lotta!
33. Fyndigt, Lotta!
45. Det ordnar sig, Lotta

På Marikas bokdagbok kan du läsa mer om Lotta-böckerna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar