lördag 30 mars 2013

Jerusalem av Selma Lagerlöf

Det här är min favorit bland Selma Lagerlöfs böcker. Faktum är att det är en av mina absoluta favoritböcker. Har du inte läst den än så gör det!

Boken börjar med ett kapitel om Ingemar Ingmarsson på Ingemarsgården. Han är ute och plöjer sin åker samtidigt som han funderar över hur han ska göra med sin hustru som ska släppas ut från fängelset där hon suttit efter att hon dödat sitt och Ingemars första barn. Han vet nog vad han borde göra, men han försöker på något sätt hitta en utväg så att han inte ska behöva göra det. Underbar inledning med tema upprättelse, nåd, kärlek och försoning.

Sedan kommer själva romanen i vilken Ingemar Ingmarssons son (som också heter Ingemar Ingmarsson) har huvudrollen. Ingemar är yngst på gården med fyra äldre systrar och han förlorar sina båda föräldrar när han ännu är ung. Tyvärr är det svåra tider på Ingmarsgården efter att Ingemars äldsta syster Karin gift sig med en man som efter att hans svärfar dog börjat leva ett utsvävande liv. Karin känner sig tvungen att se till att inget av hennes syskon ska behöva ha det lika svårt som hon och hon lyckas hitta äkta män åt sina systrar. Ingemar får hon inhyst hos skolmästaren Storm. Det blir en mycket svår tid för Karin, men den tar slut på ett oväntat sätt.

Det kommer även en ny tro till trakten. Hellgum predikar en ny lära som drar många anhängare. Även Karin och hennes man Halvor på Ingemarsgården ansluter sig. Ett tag ser det ut som den nya läran helt ska splittra bygden, men när Ingemar räddar Hellgums liv och själv blir skadad på kuppen lyckas han övertala Karin att skicka bort Hellgum. Sedan för Hellgumianerna en tynande tillvaro. Ingemar planerar dock för framtiden med tillförsikt. Han arbetar och har förlovat sig med Gertrud och de planerar för en framtid tillsammans. Då får Hellgumianerna en kallelse från Gud att flytta till Jerusalem och Ingemar sviker Gertrud för att få Ingemarsgården. Gertrud reser till Jerusalem och Ingemar gifter sig med Barbro och får Ingemarsgården i hemgift.

Som så ofta i Selma Lagerlöfs böcker slutar kärlekshistorierna lyckligt, men inte som man trott från början. Jag tycker verkligen om den här boken. Jag har den i min bokhylla, men den här gången läste jag den på min iPad efter att jag fått den som ebok på en skiva som kom med tidningen "Pc för alla". Man kan köpa den som ebok eller fysisk bokadlibris och bokus. Från Gutenberg project kan man ladda ner den gratis, men tyvärr bara på engelska. Selma hade bitvis blivit inspirerad av ett besök i Jerusalems American Colony som grundats av bl.a. författaren till "It is well with my soul".

Olof Fahlén har skrivit en bok om kolonin i Jerusalem. Den heter Nåsbönderna i Jerusalem.

Andra böcker av Selma Lagerlöf:
Liljecronas hem

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar