måndag 18 mars 2013

Födelsedagsmysteriet av Martin Widmark

Det här är den 21:a boken om de unga detektiverna Lasse och Maja i Valleby. Den här gången är det dags för födelsedagskalas. Muhammed Karat fyller 50 år och Barbro Palm har ordnat ett födelsedags kalas åt sin älskling som innehåller flera överraskningar. Den första överraskningen är att hon har tagit dit tre bagare som ska tävla om att baka den godaste tårtan. Första pris är 8000:- och de tre bagarna skrider till verket.

Mitt i festen blir det plötsligt mörkt och när ljuset tänds igen inser Barbro Palm att hon har blivit bestulen. Nu är det upp till Lasse, Maja och polismästaren att slå sina kloka huvuden ihop och klura ut vem tjuven är. Det är inte särskilt lätt för det är många som har haft tillfälle att stjäla den och de har inga konkreta bevis.

LasseMaja-böckerna passa perfekt för nybörjar läsare. För en vuxen är det mycket snabb läsning. Den här var lite rolig för även om det var lätt att gissa vem som var tjuven så förs man in på intressanta sidospår innan det avslöjas vem tjuven var.

Jag lånade den här boken från Sollentuna bibliotek direkt till min iPad mini. Eftersom boken är illustrerad med färgbilder var den perfekt att läsa på minin. På bokus och adlibris kan man köpa den både som ebok och inbunden bok.

Jag läste den här boken högt för mina elever i första klass. Den blev mycket uppskattad och utlöste en läsfeber i klassen då alla som läste tillräckligt bra genast lånade en LasseMaja bok nästa gång vi gick till biblioteket.

Andra LasseMaja böcker:
Biblioteksmysteriet
Brandkårsmysteriet
Cafémysteriet
Campingmysteriet
Diamantmysteriet
Fotbollsmysteriet
Fängelsemysteriet
Födelsedagsmysteriet
Galoppmysteriet
Hotellmysteriet
Modemysteriet
Mumiemysteriet
Simborgarmysteriet
Skolmysteriet
Tidningsmysteriet
Tågmysteriet
Zoomysteriet

Böckerna om Halvdan Viking (också skriven av Martin Widmark):
Hövdingens bägare
Främlingens grav
Vargens hjärta
Forsens drottning
Miklagårds lås
Isens gud
De sju brödernas skatt
Munkens löfte
Ulfberths svärd

David och Larissa:
Antikvariat Blå Spegeln
Den trettonde gästen
Dårarnas ö
Nåjdens sång
Under en himmel av glas
Kleopatras trädgård

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar