söndag 3 mars 2013

Nästan bara rara djur av James Herriot

Jag har den här boken både på svenska och på engelska i min bokhylla båda exemplaren inköpta på second hand affärer. På engelska heter den här boken "Let sleeping vets lie" och jag vet inte riktigt hur de svenska översättarna fått detta till "Nästan bara rara djur"... Den här boken finns inte att köpa ny på svenska men på adlibris och bokus kan man köpa den på engelska. På bokus finns den även som ebok.

James fortsätter med sitt arbete som veterinär på den engelska landsbygden. Det är ett hårt liv med mycket tungt arbete som dessutom ofta måste utföras mitt i natten långt bort på otillgängliga bondgårdar, men James trivs. Här skriver han målande om en del av de djur och människor han kom i kontakt med i sitt arbete och på sin fritid.

Den lilla tjurkalven Monty är ett dyrt tillskott på den lilla bondgården, men när han vuxit upp kommer han att lämpa sig mycket bra för avel. Under Montys första år får James rädda livet på honom mer än en gång. Han blir riktigt förtjust i det lilla djuret. När de återser varandra igen är Monty i tre-års åldern och ingen liten kalv längre...

James har en ung veterinärstuderande på praktik. Den här unge mannen är olik de flesta veterinärstudenter som James har haft tidigare. Han är tvärsäker på sina diagnoser och ber snart om att få behandla djuren på egen hand. Han vinner James beundran genom sin ihärdighet och sin förmåga att behålla sin värdighet i de svåraste situationer.

Traktens skvallertant mrs Donnovan går trakten runt tillsammans med sin lilla hund. Hon missar aldrig en tillställning. Men så en dag blir hunden överkörd och James kan inte rädda den. Mrs Donnovan tänker inte skaffa en ny hund, men så blir James kallad till en vanvårdad hund och mrs Donnovan tar sig an hunden. Detta blir till en stor glädje för både hunden och mrs Donnovan.

Siegfrieds lillebror Tristan har en förkärlek för practical jokes. Hans senaste idé är att gå omkring på heden mitt i natten utklädd till munk. Han slipat på sin timing så mycket att de bilförare som får syn på honom aldrig är riktigt säkra på om de har sett något eller inte. En kväll är det dock nära ögat för Tristan när hans lilla skämt vänds emot honom.

Trots att James ofta klantat till det när Helen är i närheten måste han ha gjort något rätt för till sin stora förvåning inser han att Helen är lika kär i honom som han är i henne. När de varit tillsammans i några månader lägger sig James chef Siegfried i och talar allvar med James om att det är dags för honom att gifta sig nu. Trots att James till en början tycket att idén är fånig, de har inte varit ihop särskilt länge och han har ännu inte särskilt mycket att erbjuda, så har tanken väckts och innan James vet ordet av har han firat och Helen har sagt ja. Boken avslutas med att de reser i väg på en smekmånad i ett närligande distrikt där James ska utföra turberkulinundersökningar.

Jag tycker om den här boken. Det är en trevlig berättelse om en svunnen tid och den innehåller både sorgliga och roliga berättelser.

Böckerna om James Herriots tid som veterinär heter:
Om de bara kunde tala
Alla mina fyrfota vänner
Nästan bara rara djur
I vår Herres hage
Den flygande veterinären
Yorkshire i mina drömmar
Vår Herres folk och fä
Mellan himmel och jord

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar