fredag 26 december 2014

Wonderland Creek resan till verkligheten av Lynn Austin

Alice Grace Ripley är 20 år gammal och bibliotekarie i Blue Island, Illinois. Hon lever för sin läsning och sitt jobb. Det enda hon verkligen tänker på är huvudpersonerna i den senaste romanen som hon börjat läsa. En dag när hon är med sin pojkvän Gordon på en begravning och tycker att den börjar bli seg tar hon upp sin bok och börjar läsa. Det blir sista strået för Gordon, som verkligen fått stå ut med en hel del på grund av sin flickväns stora läsintresse, och han gör slut med Alice. Det chockar henne verkligen och när hon några dagar senare även förlorar sitt jobb så faller Alice värld samman lite.

Efter att hon legat i sängen och läst i ungefär en vecka bestämmer hennes föräldrar sig för att så här kan det inte fortsätta. Från och med nu ska Alice följa med en av dem under dagarna tills hon hittar ett nytt jobb eller någon annan sysselsättning. Alice är inte alls förtjust i detta, men så får hon en idé. Hon har samlat in böcker som ska skickas till ett bibliotek i Acorn, Kentucky tänk om hon skulle kunna överlämna dessa personligen. Alice övertalar sin moster och morbror att lämna av henne och böckerna i Acorn när de är på väg till ett spa. De ska komma och hämta upp henne igen en vecka senare när de är på väg tillbaka. Hon har i och för sig inte fått något svar från bibliotekarien i Acorn, Leslie MacDougal men säkert kan hon bo Acorn och hjälpa till med de nya böckerna i en vecka.

Så lämnar hennes moster och morbror henne i Acorn och åker vidare. Då visar det sig att Leslie är en man och han vill inte alls att Alice ska komma dit. Han och hans fyra ridande bibliotekarier har läget helt under kontroll och eftersom det inte finns något hotel i Acorn finns det ingenstans för Alice att bo. Men så är hon där och när Mack blir skjuten redan under hennes första morgon i Acorn så kastas Alice in i livet i staden. Den över 100 år gamla miss Lillie gör sitt bästa för att se till att Mack överlever, men de behöver Alice hjälp och snart finner Alice att hon får göra saker som hon aldrig trott att hon skulle kunna göra allt ifrån att baka bröd och rida på biblioteksrundor till avancerade komplotter där Alice har svårt att avgöra vem som är vem och vem som är fiende och flera gånger är hon på väg att ge upp. Hon blir faktiskt kvarhållen mot sin vilja till en början och indragen i de galnaste planer. Och trots att hon blir djupt involverad vill ingen tala om för henne vad de verkligen går ut på. Men äntligen känner hon sig levande. Hon lever inte genom sina böcker längre och hon gör nytta. Till sin förvåning börjar hon trivas i Wonderland Creek och har inte längre lika bråttom att lämna. Hur skulle miss Lillie, Mack och människorna längst hennes biblioteksrunda klara sig om hon åkte hem.

Alice är verkligen outhärdlig i början av den här boken. Hon ser inte längre än hennes egen näsa räcker och människorna i hennes omgivning finns i hennes ögon där för att ta hand om hennes behov. Hon verkar inte ens ha tänkt tanken att hon skulle fråga sin bästa vän hur hennes dag har varit eller om hon behöver hjälp med något. Så hamnar hon då i Wonderland Creek och kastas huvudstupa in i verkligheten. Helt plötsligt har hon inte tid att fundera så mycket på sig själv och hon dras med i de galnaste intriger. Hon tvingas ut i saker som hon aldrig trott att hon skulle klara av. Intrigen är minst sagt långsökt (den börjar med en skjuten man och en fejkad begravning och innehåller även släktfejder, en försvunnen skatt, ett elakt gruvbolag assisterat av en elak sheriff och nästan kidnappning) och miss Lillie är inte helt lätt att förstå sig på, men jag tyckte ändå om boken. Jag drogs med i historien och det var roligt att se Alice växa från självupptagen barnunge till vuxen kvinna. Det enda jag verkligen inte gillade var att boken avslutades med nio frågor "Att fundera över" t.ex. "På vilka olika sätt var Alice annorlunda efter sin tid vid Wonderland Creek? Vilka händelser och personer påverkade henne mest?" (s.344) Jag förstår inte varför man ens låter en roman avslutas med den sortens frågor. Vad är poängen med det?

Andra böcker av Lynn Austin:
Allting nytt
Candle in the Darkness
Fire by Night
Light to My Path

Den här boken kan man köpa på svenska (adlibrisbokuscdon). På engelska heter den Wonderland Creek och finns som ebok (bokuscdon) eller pocket (cdonadlibrisbokus).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar