fredag 19 december 2014

Jul i stora skogen av Ulf Stark

Det här är en julbok med 25 korta kapitel. Så korta att jag inte tycker att de är tillräckligt långa om man ska läsa ett kapitel per dag i advent. Den handlar om hustomten Vrese som gör sitt bästa för att göra skäl för sitt namn. Han bor på en gård där det inte längre bor några människor men han tar fortfarande hand om det nu tomma huset och den tomma ladugården. Själv har han flyttat in i hundkojan och gjort det hemtrevligt för sig. Men nog är det lite ensamt och under den barska ytan finns det ett gott hjärta.

Samtidigt hos kaninerna i stora skogen hittar man en konstig träbit med krumelurer på. De tar med den till Uggla för att han ska tala om vad det betyder, det kan han inte göra men skatorna talar om att det står "Tomten till s" på den. Resten av ordet efter s:et har ramlat bort men de kommer alla överens om att det inte kan betyda annat än Tomten till stora skogen. Så nu kastar sig hela skogen in i förberedelser. Alla har de snappat upp någonting om hur man ska ta emot en tomte och snart myllrar skogen av förväntansfulla djur, men när kommer den där tomten egentligen.

Jag läste den här boken högt för mina ettor. De tyckte om den och de fina bilderna men jag tyckte att den var i kortaste laget. Boken innehåller 25 kapitel och det var absolut inga problem att hinna läsa den högt i adventstid eftersom ett kapitel för det mesta är fyra sidor långt och då dessutom innehåller flera bilder. Jag skulle inte rekommendera den här boken till äldre barn än ettor.

Man kan köpa den här boken från adlibris, bokus eller cdon.

Andra julböcker:
Barnböcker:
Den första julen av Anders och Birgitta Johansson
Den magiska julstjärnan av Kristina Reftel
De vackraste julsagorna av Elsa Olenius
Julen i mitten av Gun-Britt Holgersson
Krubban i Krokum av Kerstin Arthur -Nilsson
Löftesträdet av Geraldine McCaughrean

Böcker för vuxna: 
All I Have to Give av Melody Carlson
Christmas in Harmony av Philip Gulley
The Christmas Scrapbook av Philip Gulley
Visst är det jul igen! av Rickard Fuchs

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar