söndag 13 juli 2014

Generation Ego : Att fostras i en narcissistisk kultur av Ana Udovic


Den här boken handlar om den nya generation som växer upp i en mycket narcissistisk kultur. Är den nya generationen mer egoistisk och narcissistisk och vad får detta i så fall för konsekvenser?

Författaren menar att den generation som växer upp nu är med narcissistisk än tidigare generationer. De uppmanas att tala för sig och att ta för sig även på andras bekostnad. De är sitt eget projekt. De ska se till att de är enterprenöriella och att de marknadsför sig själva. Man är sitt eget varumärke och pressen börjar redan under skolåren. Om man ska bli något kan man inte slösa bort sin tid det gäller att hitta sin grej, ta för sig, utbilda sig och ha en väl sammansatt cv. Bara den som kan det här och gör det kommer att få jobbchanser lyckas i framtiden. Då är det viktigt att man frågar sig vad ger det här mig? Vad har jag för nytta av att lära mig detta?

Alla ungdomar får inte längre jobb efter att de är klara med sin utbildning. Det är viktigt att man kan tala för sig och ta för sig. Därför försöker föräldrarna att ge sina barn ett gott självförtroende genom att tala om för dem att de är bra och duktiga och hjälpa dem genom alla motgångar. Man skyller barnens eventuella misslyckanden på andra t.ex. läraren och hoppas att man genom att ge dem ett gott självförtroende kan rusta dem inför den tuffa framtid som väntar. Tyvärr leder enligt författaren allt detta beröm och sopande inte till att barnet får ett gott självförtroende utan snarare tvärt om.

I de sista kapitlens blir författaren riktigt samhällskritisk. Hon anser att dagens ungdomar borde protestera mot de orimliga krav som samhället ställer på dem då de ska kämpa om färre jobb, kämpa om bostäder eftersom man inte bygger och kämpa vidare trots med studier försämrade villkor för studenter. Det är inte alls säkert att de unga som växer upp idag kommer att få det lika bra som deras föräldrar har haft det och om man misslyckas är det ens eget fel. Kapitalismen och konsumtionssamhället har fått ta över och vi måste tillbaka till andra värderingar för den väg vi är på nu är en återvändsgränd.

"Vi existerar bara i relation till dem vi har runt omkring oss. Verkligt god självkänsla får vi först när vi bryr oss mindre om oss själva och mer om andra." S.  282

Magnus Persson på SvD har också skrivit om den här boken.

Den här boken läste jag på min ipad genom mitt abonnemang på readly. Man kan även köpa den som inbunden (bokus, cdon, adlibris) eller ebok ( bokusadlibris).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar