söndag 6 juli 2014

Simborgarmysteriet av Martin Widmark

Det här är en av de många böckerna i serien om Lasse och Maja som bor i den lilla staden Valleby. De har en liten detektivbyrå och hjälper polismästaren i staden att lösa diverse brott som inträffar.

Det är dags för det årliga julsimmet i Valleby. I simhallens kassa sitter Ellen Asp. Hon är alldeles till sig eftersom hennes stora idol, simhopparen Racke Bolinder, ska komma till simhallen just idag och ha en uppvisning. En som inte är lika glad är badvakten Katja. Hon har absolut ingenting till övers för en sån spännpropp. Mitt i allt dyker det upp en man maskerad till tomte. Han anländer iförd badbyxor och tomtemask och ingen kan se vem han är.

Allt rullar på bra. De börjar simma och alla som lyckas simma 200 meter kommer att få årets simborgarmärke av polismästaren själv. Sedan har Racke en fantastisk simhoppsuppvisning, men där efter börjar allt gå fel. Rackes badbyxor ramlar av och vid närmre undersökning visar det sig att någon har klippt av resåren i hans badbyxor. Sedan försvinner Majas simborgarmärke och därefter går brandlarmet. När allt lugnat ned sig efter det så märker de att någon har tömt värdeskåpen och eftersom simhallen är låst måste denna någon fortfarande befinna sig i simhallen. Ska Lasse, Maja och polismästaren lyckas lista ut vem den skyldiga är.

Det här är inte min favorit bland LasseMaja-böcker. Även om den var lätt att hänga med i och allt hängde ihop så gick det inte att lösa mysteriet så mycket snabbare än Lasse och Maja eftersom man fick så mycket information på vägen. Jag tycker bättre om när man kan gissa vem det är eller bäst om när man i efterhand tänker "Ja, det är klart att det var han. Hur kunde jag missa det trots ledtrådarna." och den här boken gav mig inte den känslan. Annars var den mycket lättläst småtrevlig läsning.

Jag läste den här boken genom mitt abonnemang på Readly (trevlig upplaga med färgbilder som gjorde sig bra på min iPad) men man kan även köpa den som inbunden (adlibris, bokus, cdon), ljudbok (cdon, adlibris, bokus) eller ebok (bokus, cdon, adlibris).

LasseMaja böcker:
Biblioteksmysteriet
Brandkårsmysteriet
Cafémysteriet
Campingmysteriet
Diamantmysteriet
Fotbollsmysteriet
Fängelsemysteriet
Födelsedagsmysteriet
Galoppmysteriet
Hotellmysteriet
Modemysteriet
Mumiemysteriet
Simborgarmysteriet
Skolmysteriet
Tidningsmysteriet
Tågmysteriet
Zoomysteriet

Böckerna om Halvdan Viking (också skrivna av Martin Widmark):
Hövdingens bägare
Främlingens grav
Vargens hjärta
Forsens drottning
Miklagårds lås
Isens gud
De sju brödernas skatt
Munkens löfte
Ulfberths svärd

David och Larissa:
Antikvariat Blå Spegeln
Den trettonde gästen
Dårarnas ö
Nåjdens sång
Under en himmel av glas
Kleopatras trädgård

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar