söndag 29 juni 2014

Fågel Fenix och mattan av Edith Nesbit

Den här boken handlar om samma barn som Fem barn och ett sandtroll, men den är fristående och det går bra att läsa dem i oordning även om de refererar till händelser i den förra boken några gånger.

Cyrils, Antheas, Roberts och Janes mamma köper en ny matta till barnkammaren. När de ska lägga ut den ramlar ett stort fint ägg ut. De går tillbaka till affären där de köpt mattan, men mannen där slår ifrån sig med att köpt är köpt när mattan kommer på tal så de behåller ägget. Några dagar senare råkar ägget hamna i elden. Det tar dock ingen skada av det utan tvärt om leder det till att ägget kläcks och ut kommer en livs levande Fenix fågel. Av honom får de veta att mattn är en flygande matta och därefter fylls deras liv återigen med äventyr.

Både Fenixen och mattan är mer pålitliga än sandtrollet var, men man kan inte ens med god vilja påstå att det alltid går som barnen tänkt när de önskar saker. De får dock vara med om en hel del, både bra och dåligt. De hittar en skatt och gör en god gärning genom att lämna den till dess rättmätiga ägare. De försöker hjälpa sin mamma genom att hitta bra saker att sälja på en basar. De lyckas, men ändå inte. De finner ett nytt hem för familjens kokerska och en inbrottstjuv som blir mycket nöjda även om de tror att de drömmer. Det värsta är dock en kväll då en slarvigt uttalad önskan leder till att mattan tar med 200 perserkatter till dem och en ko... Detta förde självklart med sig till en hel massa förvecklingar.

Mattan blir mer och mer sliten (200 katter gör sitt till) och vissa eldfängda händelser gör att de inser att Fenixen inte kan stanna och snart inser de att de återigen kommer att få återgå till att vara vanliga barn som inte har en magisk matta att resa på. Det blir ett känslosamt farväl av mattan och Fenixen.

Helt okey bok. Småtrevlig läsning.

Jag laddade ned den här boken på engelska (The Phoenix and the Carpet) till min läsplatta från librivox och project gutenberg. Sedan varvade jag mellan att läsa och lyssna på den. Man kan även köpa den (på engelska) som inbunden (adlibris, bokus, cdon), häftad (bokus, cdon, adlibris). Förunderligt nog finns den även som ebok i otaliga upplagor (bokus, cdon) i skrivande stund kostar den dyraste 179 kr... Men man kan alltså ladda ner den gratis, och lagligt, från project gutenberg.

Andra böcker av Edtih Nesbit:
Fem barn och ett sandtroll
Järnvägsbarnen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar