måndag 23 juni 2014

Sound of music av Maria von Trapp

Det här är Maria von Trapps egen berättelse om sig och sin familj. Den skrevs och gavs i USA ut år 1949 innan filmen ens var påtänkt. Den svenska översättningen gavs ut först år 1967 och mitt exemplar innehåller, av någon anledning, bilder från filmen. Det tycker jag känns helt onödigt. Däremot hade det varit intressant att få se bilder på den riktiga familjen von Trapp. Filmen är tydligen löst baserad på den här boken, men att ha bilder från filmen i den leder bara till konstig ihop blandning.

Här berättar Maria om sitt liv från det att hon blev utlånad från klostret för att vara guvernant till Kapten von Trapps sjukliga dotter Maria. Här blir hon snabbt mycket förtjust de sju barnen, Rupert, Agathe, Maria Werner, Hedvig, Johanna och Martina, men hon har inte en tanke på att hon skulle bli kvar längre än de tio månader som hon är uthyrd. När kaptenen friar blir hon chockad men efter att ha frågat sin novislärarinna på klostret så tackar hon ja och i november 1927 gifter de sig. Det blir mycket nytt för Maria att lära sig hon har aldrig varit baronessa och husföreståndarinna i ett stort hushåll, men hon lär sig och hon, Georg och barnen är lyckliga tillsammans. De ägnar sig åt friluftsliv och musik tillsammans. Familjen utökas med två döttrar till Rosmarie och Eleonore. De börjar sjunga mer tillsammans hela familjen och de deltar i och vinner till sin stora förvåning en sångtävling. Efter det får de inbjudningar till att sjunga på olika ställen och när familjen sedan drabbas av det ena slaget efter det andra är det detta som kommer att bli en stor del av deras räddning.

Det börjar med att banken där de hade sina pengar går omkull och de inte längre är rika. Den anpassar sig dock till sina nya omständigheter men i mars 1938 när de känner att allt rullar på bra kommer nästa slag. Österrike invaderas av nazisterna och plötsligt blir det svårt att skilja vän från fiende. De kan inte sympatisera med sin nya regering känner sig tvungna att lämna sitt älskade hemland. De gör detta genom att åka på en turné i USA. De vet dock att de inte kommer att kunna återvända och förbereder sig för ett nytt liv där.

Efter diverse komplikationer kan de bosätta sig permanent i USA och efter några år där hittar de en gård i Vermont, där landskapet påminner om det i Österrike, som de rustar upp och bosätter sig på. De får även en son, Johannes. De fortsätter att ge konserter tillsammans som en familj och startar även upp musikläger och en hjälporganisation som förmedlar hjälp till Österrike efter kriget.

1947 blir dock ett mycket tufft år för familjen då Georg efter ett snabbt sjukdomsförlopp dör i lungcancer. Därefter får Maria ännu ett missfall, p g a sina dåliga njurar, Rosmarie drabbas av ett sammanbrott och Johannes och Hedwig blir sjuka.

Den här boken är intressant. Det är roligt att få veta lite om den riktiga familjen von Trapp. Samtidigt är det en ganska ytligt skriven bok. Det står egentligen inte särskilt mycket om det som faktiskt måste ha varit tufft och jobbigt utan allt håller en ganska glättig ton. Man får intrycket att familjen aldrig grälade någonsin utan alltid var helt lyckliga tillsammans och strävade åt samma håll t.ex. Men jag tycker om boken den var intressant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar