tisdag 31 oktober 2017

Broderband 5 Skorpionberget av John Flanagan

Det här är den femte delen i John Flanagans serie om Broderbandet Hägrarna. Hägrarna är utsända som Skandiskt patrullskepp till Auralien. När den här boken börjar har de precis återvänt från ett uppdrag. När de kommer tillbaka får de bud om att kungen vill träffa dem. Det är inte direkt någonting som Hägrarna ser fram emot. Hovetikett och fint uppförande är inte direkt något man får öva på när man växer upp i Skandia och de föredrar att hålla sig på behörigt avstånd från allt vad kungar heter.

De blir ändå positivt överraskade över Auraliens kung som bett dem komma eftersom hans dotter står under ett mordhot från en sekt som håller till på Skorpionberget i Arida. Nu vill han att de ska resa dit och häva avtalet som ingåtts med lönnmördarna. Hägrarna tackar genast ja till vad som senare kommer visa sig vara ett näst intill omöjligt uppdrag. Med sig på resan har de spejaren Gillian. Varken han eller Hägrarna tror att det finns omöjliga uppdrag och de tar sig an utmaningen med friskt mod.

Tillsammans är de ett mycket bra team. Hal står för uppfinningsrikedom och tillsammans med Gillian för det taktiska tänkandet och planerna. De är alla goda stridsmän (och kvinnor) men riktig råstyrka står Ingvar för. I början av den här boken tänkte han hoppa av besättningen på grund av sin dåliga syn, men efter att Hal uppfunnit en slags glasögon till honom så stannade han kvar nu som en ännu värdefullare tillgång för besättningen.

Det jag tycker om med den här boken är samarbetet mellan de olika besättningsmedlemmarna. De är verkligen ett team som tar hand om varandra och där alla bidrar med sina starka sidor. Äventyret är också ganska spännande och det kul att läsa om de planer och uppfinningar Hal och de andra kommer på. Däremot så är jag ganska ointresserad av att läsa om hur de strider mot olika personer osv. vilket gör att ganska stora bitar av den här boken blir lite seg.

Andra böcker av John Flanagan:
Serien om Broderband:
De utstötta
Inkräktarna
Jägarna
Slavarna
Skorpionberget

Böckerna i serien Spejarens lärling:
Gorlans ruiner
Det övergivna landet
Krigarkungens sal
Slaget om Skandia
Den hemsökta skogen
Macindaws fästning
Fången i Arrida
Clonmels kungar
Sårad i ödemarken
Kejsaren av Nihon-Ja
De glömda berättelserna
Den nya lärlingen

Spejarens lärling De första åren:
Tornerspelen i Gorlan
Slaget om heden

Man kan köpa den här boken som kartonnage (adlibris, bokuscdon) eller ebok (bokus, adlibris).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar